Četiri godine zatvora za šverc 221 kilograma "trave"

Pravosnažna presuda okrivljenom za krijumčarenje marihuane

9087 pregleda 9 komentar(a)
Marihuana koju je Bugarin prevozio, Foto: UP
Marihuana koju je Bugarin prevozio, Foto: UP

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je okrivljeni Nikola Bugarin osuđen na četiri godine zatvora zbog šverca 221 kilograma marihuane.

Drugostepeni sud odbio je kao neosnovanu žalbu branioca optuženog.

”Neosnovano se žalbom branioca optuženog pobija prvostepena presuda zbog odluke kazni, jer drugostepeni sud smatra da je kazna optuženom pravilno odmjerena. Ovo sa razloga što je prvostepeni sud prilikom odmjeravanja kazne, na strani optuženog, cijenio okolnosti koje utiču na njenu visinu otežavajuće i olakšavajuće, i to priznanje optuženog, izraženo kajanje zbog izvršenog krivičnog djela, lične prilike optuženog koje se ogledaju u tome da je lošeg imovinog stanja, da je oženjen i otac dvoje maloljetne djece, koje je po zakonu dužan da izdržava. Sud je kao otežavajuću okolnost pravilno cijenio raniji život optuženog, koji se ogleda u tome da je ranije osuđivan, odmjeravajući mu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, koja je srazmjerna težini djela i stepenu njegove krivice, zbog čega se s pravom može očekivati da će se sa ovako odmjerenom kaznom postići svrha kažnjavanja iz člana 32 KZ CG, a u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Bugarin je 5. marta 2021. godine, preko graničnog prelaza Božaj iz Republike Albanije, neovlašćeno radi dalje prodaje unio u Crnu Goru opojnu drogu marihuanu.

Navedenog dana, piše, okrivljeni je svojim teretnim vozilom marke “MAN”, kojim je upravljao, unio u Crnu Goru 221.937,542 grama opojne droge marihuane, koja je bila zapakovana u 224 pvc pakovanja i sakrivena u specijalnom izrađenom skrovištu tzv. bunkeru na karoseriji u prostoru iza kabine u dograđenom prostoru - spremniku.

Objašnjava se da je droga, od strane službenika Carinskog terminala i službenika Uprave prilikom kontrole pronađena i oduzeta, a ista je bila namijenjena daljoj neovlašćenoj prodaji.

”Čime je izvršio krivično djelo - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore”, navodi se u optužnici državne tužiteljke Tatjane Begović u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Bonus video: