Nema novog suđenja dok Popović ne dođe

Odbijena žalba branioca osuđenog za ubistvo Gorana Đuričkovića u Budvi

7237 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Gorana Đuričkovića, Foto: Vuk Lajović
Uviđaj nakon ubistva Gorana Đuričkovića, Foto: Vuk Lajović

Neće biti novog suđenja Srđanu Z. Popoviću, pravosnažno osuđenom na 15 godina i 10 mjeseci zatvora zbog ubistva Gorana Đuričkovića u Budvi i nedozvoljenog držanja oružja.

Apelacioni sud krajem prošle godine potvrdio je rješenje Višeg suda i kao neosnovanu odbacio žalbu branioca zbog odbijanja zahtjeva za ponavljanje krivičnog postupka, jer mu je suđeno u odsustvu.

Banjalučanin Popović u Austriji služi kaznu zatvora zbog drugog krivičnog djela.

”... Za donošenje odluke o ponavljanju krivičnog postupka licu osuđenom u odsustvu potrebno je da to lice bude faktički prisutno, tj. dostupno nadležnim organima, što podrazumijeva da se nalazi u Crnog Gori, odnosno, da nije u inostranstvu, što u konkretnom nije slučaj, budući da se osuđeni P. S., kome je je suđeno u odsustvu, kako je to već navedeno, trenutno ne nalazi u Crnoj Gori, već se isti nalazi na izdržavanju kazne zatvora u A... Dakle, kako se osuđeni nalazi na izdržavanju kazne zatvora u A., što znači da isti još uvijek nije dostižan nadležnim organima Crne Gore, to bi drugačija odluka suda, kojom bi se dozvolilo ponavljanje krivičnog postupka, dovela do toga da se glavni pretres u ovoj krivično pravnoj stvari još uvijek ne može održati, sve dok osuđeni P. S. ne bude izručen nadležnim organima Crne Gore nakon izdržane kazne zatvora u A., kako to pravilno nalazi prvostepeni sud”, navode sudije Apelacionog suda.

Oni su prethodno konstatovali da je Ministarstvo pravde Crne Gore, tokom 2022. godine informisalo nadležne organe Saveznog ministrastva Republike Austrije - da je krivični postupak protiv Popovića okončan donošenjem pravosnažne presude Višeg suda u Podgorici, kojom je on u odsustvu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina i 10 mjeseci.

”Dalje se navodi da su aktom Ministrastva pravde Crne Gore od 17. 3. 2022. godine upućenim Saveznom ministrastvu pravde Republike A. date garancije da će S. P. biti omogućeno ponavljanje postupka u skladu sa čl.431 ZKP-a, imajući u vidu da je naznačena presuda donijeta u odsustvu okrivljenog”, navodi se u spisima predmeta.

U prvostepenoj presudi koju je izreklo krivično vijeće sutkinje Vesne Moštrokol, navodi se da je Popović kriv što je 27. oktobra 2015. godine, u Ulici slovenska obala u Budvi, na šetalištu ispred ugostiteljskog objekta “The Old Fishermans Pub”, sa umišljajem ubio Đuričkovića.

Piše da je okrivljeni sa prostora stare puškarnice na zidinama Starog grada, iznad lokacije zvane Zvono, iz automatske puške njemačke proizvodnje “hekler & koh” obrušenog fabričkog broja, ispalio tri hica u oštećenog.

U presudi dalje stoji da je Đuričkovića, koji se nalazio na šetalištu ispred kafea, jedan od hitaca pogodio u predjelu desne strane grudnog koša, nanoseći mu teške i po život opasne povrede, od kojih je na mjestu nastupila smrt.

”Nakon toga je okrivljeni Popović pobjegao sa unaprijed pripremljenim skuterom za vodu u pravcu Kotora. U mjestu Platamuni je između plaža Trsteno i Ploče u uvali ostavio skuter. Sa ciljem uništavanja bioloških tragova, benzinom je zapalio navedeni skuter i udaljio se u nepoznatom pravcu. Automatsku pušku je bacio u more, koja je pronađena u moru 12. septembra 2016. godine u prostoru između rta Platamuni i plaže Mogren II”, piše u odluci suda.

Bonus video: