Spasojević krive za milionski minus

Po nalogu tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšena bivša zaposlena u Crnogorskoj komercionalnoj banci

19892 pregleda 9 komentar(a)
Daliborka Spasojević ispred SPO-a juče, Foto: Luka Zekovic
Daliborka Spasojević ispred SPO-a juče, Foto: Luka Zekovic

Gotovo godinu nakon što je saslušana u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO), bivša zaposlena u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) Daliborka Spasojević, uhapšena je juče zbog sumnje da je učestvovala u milionskim malverzacijama na štetu klijenata te finansijske institucije.

Slobode je lišena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a na teret joj se stavlja da je počinila krivična djela - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene isprave.

U februaru prošle godine, uprava CKB-a podnijela je krivičnu prijavu u kojoj su naveli sumnje da su dvoje zaposlenih u dužem vremenskom periodu, zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju, prisvojili 14 miliona eura koje su “skinuli” sa računa oko 200 klijenata.

Spasojević je tada saslušana u SPO-u, ali ne i kod tužioca Saše Čađenovića koji je rukovodio predmetom. U međuvremenu, Čađenović je uhapšen, a terete ga da je pripadnik kavačkog kriminalnog klana.

”Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje Uprave policije je danas lišilo slobode D. S. bivšu zaposlenu Crnogorske komercijalne banke, zbog osnova sumnje da je, kao odgovorno lice u tom privrednom društvu, u periodu od 2010. do sredine februara prošle godine, u Podgorici, učinila produžena krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene isprave”, navode iz SDT-a.

Oni dodaju da će biti sprovedena državnom tužiocu radi saslušanja u svojstvu osumnjičene.

”Specijalno državno tužilaštvo će o svojim daljim radnjama i stanju postupka, blagovremeno obavještavati javnost, a posebno ističem da su državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka i prava lica protiv kojih se postupak vodi”, saopštio je državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Njen pravni zastupnik, advokat Željko Đukanović, saopštio je juče da je Spasojevićeva na prošlogodišnjem saslušanju negirala krivicu.

”Ona je prošle godine saslušavana u Specijalnom policijskom odjeljenju u mom prisustvu. U potpunosti je negirala izvršenje krivičnih djela koja joj se stavljaju na teret. Nije se branila ćutanjem već, odgovarala je na sva pitanja. Tada je u predmetu postupao Saša Čađenović, koji nije tražio da je sasluša niti je predlagao zadržavanje do 72 sata. Samo je saslušana i pustili su je da ide kući”, rekao je za “Vijesti” juče Đukanović.

Negirala je krivicu: Advokat Đukanović
Negirala je krivicu: Advokat Đukanović foto: Filip Roganović

U prijavi koju je CKB 2022. godine podnijela policiji i tužilaštvu, konstatovali su da su kontrolom poslovanja uočili moguću zloupotrebu službenog položaja od strane dijela zaposlenih...

”Kao rezultat ranije pokrenute sveobuhvatne kontrole poslovanja, uočili smo moguću zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju od strane dijela zaposlenih. Usljed pomenutih aktivnosti, konstatovali smo da je došlo do ugrožavanja interesa za približno 200 naših klijenata. Započeli smo i nastavljamo da lično kontaktiramo sa svim klijentima kojima su ugroženi interesi, informišući ih o utvrđenim činjenicama”.

U saopštenju je naglašeno da će “svaka utvrđena šteta pričinjena klijentima biti u potpunosti nadoknađena” i da su o navedenim saznanjima obavijestili nadležne institucije sa kojima intenzivno sarađuju.

Istovremeno su, pisalo je tada, policiji i specijalnim tužiocima za organizovani kriminal podnijeli dodatne krivične prijave zbog moguće zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju.

”Kao članica OTP grupe i najveća banka na crnogorskom tržištu, koristimo sve neophodne resurse da trenutnu situaciju razriješimo u najboljem interesu klijenata. Zbog poštovanja postupka koji sprovode nadležne institucije, uzdržaćemo se od daljeg komuniciranja pojedinosti u vezi sa pomenutim slučajem”.

Vijestima je nezvanično rečeno da je milionska pljačka unutar sistema banke uočena nakon što je jedan od klijenata prijavio nepravilnosti na svom računu.

Bonus video: