Mirjana Popović, Mirjana Vlahović i Vesna Pean nove sutkinje Apelacionog suda

Srđan Klikovac imenovan za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru

15421 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Dosadašnje sutkinje Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović, Mirjana Vlahović i Vesna Pean, izabrane su za sutkinje Apelacionog suda, na sjednici Sudskog savjeta.

Sudski savjet je donio odluku i da se za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru izabere Srđan Klikovac, dosadašnji sudija Upravnog suda Crne Gore.

Savjet nije izabrao predsjednika Privrednog suda Crne Gore, a u saopštenju su naveli da nisu ispunjeni uslovi iz člana 43, a u vezi sa članom 49 stav 5 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama. Istovremeno, donijeta je odluka o raspisivanju novog javnog oglasa za izbor predsjednika Privrednog suda.

"Sudski savjet je razmatrao dopis Opšte sjednice Vrhovnog suda Crne Gore kojim se Savjet obavještava da je na Opštoj sjednici konstatovano da predlog kandidata za izbor predsjednika nije utvrđen, te da je na ovoj sjednici učestvovalo i glasalo ukupno 15 sudija Vrhovnog suda, jedna sutkinja je bila odsutna, dok je sutkinja Vučković izuzeta i nije glasala, imajući u vidu da je bila kandidatkinja za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

"Sudski savjet preporučuje Opštoj sjednici Vrhovnog suda, da se pitanje većine (da li od ukupnog broja sistematizovanih sudijskih mjesta ili od broja sudija koji rade u vrijeme glasanja) koja je potrebna za utvrđivanje predloga za izbor predsjednika suda uredi Poslovnikom o radu Opšte sjednice. Naročito je potrebno Poslovnikom urediti pitanje da li sudija Vrhovnog suda koji je kandidat za izbor predsjednika tog suda može da glasa", navodi se u saopštenju.

Sudski savjet je takođe, na osnovu Izvještaja Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, utvrdio ocjene za 10 kandidata za sudije osnovnih sudova, tokom trajanja teorijskog i praktičnog dijela inicijalne obuke i to za: Draganu Lubardu, Anu Stojanovski, Nikolu Zarubicu, Nikolu Boškovića, Bojanu Šumar, Katarinu Nikolić, Nikca Nikčevića, Ivanu Đeković, Azru Idrizović i Miloša Ivanovića.

Ujedno, Savjet je donio odluke o izboru navedenih kandidata za sudije osnovnih sudova i njihovom raspoređivanju - sudije Dragana Lubarda, Ana Stojanovski, Nikola Zarubica, Nikola Bošković i Ivana Đeković, raspoređuju se u Osnovni sud u Podgorici; sudije Miloš Ivanović i Nikac Nikčević raspoređuju se u Osnovni sud u Nikšiću; sutkinja Azra Idrizović u Osnovni sud u Bijelom Polju i sutkinje Katarina Nikolić i Bojana Šumar u Osnovni sud u Kotoru.

Novoizabrane sutkinje Apelacionog suda, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru i sudije osnovnih sudova, položiće svečanu zakletvu pred Sudskim savjetom u srijedu, 25. januara.

Donijeta je i odluka o raspisivanju internog oglasa za popunjavanje tri slobodna sudijska mjesta u Višem sudu u Podgorici, kao i o raspisivanju internih oglasa za popunjavanje slobodnih sudijskih mjesta i to za dva mjesta u Osnovnom sudu u Podgorici, i po jedno mjesto u osnovnim sudovima u Nikšiću, Danilovgradu i Baru.

Bonus video: