CEGAS: Što prije izabrati VDT-a u punom mandatu

iz nevladine organizacije pozdravili odluku Tužilačkog savjeta da se raspiše poziv za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca

3210 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CEGAS
Foto: CEGAS

Centar za građanske slobode (CEGAS) pozdravio je današnju odluku Tužilačkog savjeta da se raspiše poziv za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca. Apelovali su i da se što prije dođe do izbora VDT-a u punom mandatu

"To što je danas na sjednici Tužilački savjet (TS) većinom glasova (šest članova 'za' i pet 'protiv') podržao predlog za objavu (javnog) poziva za kandidate zainteresovane za mjesto vršioca družnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT), zakonski ne obavezuje na izbor bilo kojeg od kandidata, baš kao što je to bio slučaj sa sadašnjom vršiteljkom dužnosti VDT-a. U cilju uspostavljanja dobre prakse i transparentnosti, a sve dok taj izbor zakonom precizno ne bude definisan, već dvije godine zaredom objavljuje se poziv za kandidate, koji se neće nazvati 'javnim', jer u biti ima konsultativni karakter. Bez obzira na Inicijativu koju je Skupštini i Vladi uputila većina članova TS, u nadi da dođe do izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, u dijelu produženja mandata vd VDT-a, biće ponovo objavljen poziv za zainteresovane kandidate za tu poziciju. Neizborom VDT-a, TS je u značajno nepovoljnijem položaju po pitanju presjedavajuće/g, a onda im se i remeti kontinuirani rad novog sastava TS", saopšteno je iz CEGAS-a.

Do izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, dodaju, ne može doći u ovako kratkom roku, to jest prije isteka mandata trenutne vršiteljke dužnosti VDT-a.

"Neprimjereno je to i sa stanovišta načina izmjene bilo kojeg zakona, sa akcentom na Zakon o državnom tužilaštvu, koji mora pretrpjeti brojne izmjene, ali samo i isključivo kroz javnu raspravu, konstruktivan dijalog, kao i učešće stručne i zainteresovane javnosti", dodaju iz CEGAS-a.

"I danas na sjednici TS od rukovodilaca ODT Bar, Ulcinj i zamjenice rukovodioca/teljke Cetinje, moglo se čuti o brojnim problemima tužilaštava – u prostornom, tehničkom, bezbjedonosnom smislu, ali i onom profesionalnom, da nema dovoljno tužilaca/teljki, savjetnika/ca i službenika/ca. Dodatno, to što do danas nije imenovan VDT, jedan je od ključnih problema za napredak ove institucije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: