Podignuta optužnica protiv Zvicera, Vujotića, Kašćelana i drugih, zbog planiranja ubistva Vukotića i Jovanovića

Vukotića su, prema tvrdnjama SDT-a, planirali da ubiju dok je bio u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija

50084 pregleda 14 komentar(a)
Kašćelan (arhiva), Foto: Luka Zeković
Kašćelan (arhiva), Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnog Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Članovima te grupe SDT je označilo i Dragana Kneževića, Gorana Vukčevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića.

Vukotića su, prema njihovim tvrdnjama, planirali da ubiju dok je bio u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

"Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminila, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 18 okrivljenih lica: R. Z., M. V., S. K., D. K., G. V., I. T., S. K., D. B., R. M., V. L., F. K., R. Ž., M. K., M. J., M. Č., V. V., D. R., i S. J., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv okrivljenih R. Z. i M. V., za krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja, i protiv okrivljenog M. K., za krivično djelo nedozvoljeno državnje oružja i eksplozivnih materija.

"U izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su okrivljeni R. Z. i M. V., u Crnoj Gori i na treritoriji drugih država Evrope, u 2020. godini, organizovali kriminalnu organizaciju, čiji su članovi postali ostali okrivljeni i druga nepoznata lica, između ostalog i sa ciljem vršenja krivičnih djela teško ubistvo u odnosu na oštećenog J. V., za vrijeme njegovog boravka u pritvoru, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, i oštećenog J. J., u Kotoru, iz bezobzirne osvete i drugih niskih pobuda, i na svirep i podmukao način, te podstrekavali druge članove kriminalne organizacije i preduzimali druge radnje u tom cilju", saopštio je specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

SDT je predložilo da se okrivljenim Lučiću, Terziću, M. K., M. Č., M. J i D. R., produži pritvor, a da se okrivljenima R. Z., M. V., D. K., D. B., S. K., F. K., R. Ž. i S. J., sudi u odsustvu, dok su ostali okrivljeni dostupni organima krivičnog postupka, jer se nalaze na izdržavanju kazne.

U spisima SDT-a u koje Vijesti imaju uvid, piše da je prepisku oko planiranja likvidacije Vukotića, nadgledao Kašćelan.

"Uđite i ošinite to go.no”, piše u telefonskoj poruci tog Kotoranina, poslatoj u grupi za razgovor koju su formirali vođe kriminalne organizacije Radoje Zvicer i Milan Vujotić.

Oni su komunicirali preko kriptovane Skaj aplikacije.

Bonus video: