Upravni sud: Žena sudija nije stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na sudije muškarce

Odbačena tužba bivše sutkinje Višeg suda za prekršaje Dragice Kovačević

17109 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Propisivanjem jednakih uslova za žene i muškarce za sticanje prava na starosnu penziju u pogledu staža osiguranja i godina života, žena sudija nije stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na sudije muškarce, potvrdio je Upravni sud, koji je odbacio tužbu bivše sutkinje Višeg suda za prekršaje Dragice Kovačević.

"Upravni sud Crne Gore je presudom U.br.13315/22 od 11.01.2023.godine, odbio tužbu tužilje D.K., ranije sutkinje Višeg suda za prekršaje Crne Gore, kojom joj je prestala sudijska funkcija zbog sticanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, jer je ista navršila 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

"Naime, tužilji D.K. je Odlukom Sudskog savjeta konstatovan prestanak sudijske funkcije u skladu sa odredbom čl.17 st.2 Zakona o PIO, kojom je propisano da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života. Imajući u vidu da je Sudski savjet tužilji konstatovao prestanak sudijske funkcije s pozivom na odredbu čl.17 st.2 Zakona o PIO, Upravni sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nije povrijeđen zakon na štetu tužilje D.K, te da Sudski savjet, spornom odlukom, nije doveo tužilju u diskriminatorski položaj u odnosu na njene kolege muškarce, jer su naprijed navedenom zakonskom odredbom propisani uslovi koji jednako važe i za muškarca i za ženu, a koji se odnose na prestanak sudijske funkcije", saopšteno je iz Upravnog suda.

Upravni sud je ranije, u drugom slučaju, prvobitno odbio žalbu sutkinje Vrhovnog suda Svetlane Vujanović, ali je ona u ponovnom postupku nedavno vraćena u Vrhovni sud.

Bonus video: