Vlada poslala Skupštini predlog zakona: Mandat v.d. VDT-a da traje do izbora čelnika u punom mandatu

Iz Vlade ističu da su donošenju zakona pristupili na inicijativu Tužilačkog savjeta, u cilju unapređenja zakonskih odredbi

17831 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Vlada je utvrdila i poslala Skupštini Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno da se mandat vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca ne ograničava na dva uzastopna po šest mjeseci, već da može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu.

Tužilački savjet nedavno je Vladi poslao inicijativu kojom je tražio da izmijenjenim zakonom za v.d. VDT-a može biti određen državni tužilac koji ispunjava uslove, ali i da se izbriše stav kojim je ograničeno da ista osoba maksimalno dva puta zaredom može biti v.d. VDT-a ako se tokom trajanja mandata ne izabere vrhovni državni tužilac.

Obrazložili su da je Ustavni osnov za donošenie Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnom tužilaštvu sadržan u članu 16 stav 1 tacka 3 Ustava Crne Gore:

"Kojim je propisano da se zakonom, u skladu sa Ustavom, uređuju način osnivanja, organizaclja i nadležnost organa vlasti i postupak pred tim organima, ako je to neophodno za njihovo funkcionisanje".

Ističu da su donošenju tog zakona pristupili na inicijativu Tužilačkog savjeta, u cilju unapređenja zakonskih odredbi koje se odnose na prestanak mandata Vrhovnog državnog tužioca i određivanje vršioca dužnosti VDT.

U inicijativi koju je TS poslao predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, a u koju su Vijesti imale uvid, piše da česte promjene na čelu tužilaštva mogu negativno uticati na funkcionisanje te institucije zbog čega je potrebno stvoriti zakonske pretpostavke da se na poziciji vrhovnog državnog tužioca obezbijedi kontinuitet.

Oni su tražili od premijera da hitno razmotri njihov predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, ali i implementiranje u taj propis preporuka Venecijanske komisije i evropskih standarda u vezi sa određivanjem vršioca dužnosti VDT-a.

"U raspravi je konstatovano da je u cilju obezbjeđenja nesmetanog funkcionisanja Državnog tužilaštva u punom kapacitetu i efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije neophodno omogućiti kontinuitet u radu vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, jer česte personalne promjene na tim pozicijama mogu negativno uticati na rad institucije, budući da je neophodno određeno vrijeme da se lice koje obavlja tu funkciju, pa i u kapacitetu vršioca dužnosti, upozna sa svim okolnostima, infomacijama i drugim pitanjima neophodnim za efikasno vršenje nadležnosti", saopšteno je iz Vlade nakon današnje sjednice.

Bonus video: