Saslušaće sutkinju o korupciji u Sudskom savjetu

Tužilaštvo formiralo predmet povodom navoda Hasnije Simonović. Ona je saopštila Vijestima da ne zna imena sudija koje su radile nezakonito, dodajući da će to, kad sazna, saopštiti nadležnima

36781 pregleda 54 komentar(a)
Rekla sam sve što znam: Hasnija Simonović (arhiva), Foto: djuric zoran
Rekla sam sve što znam: Hasnija Simonović (arhiva), Foto: djuric zoran

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet zbog navoda sutkinje Hasnije Simonović o njenim kolegama koje su navodno radile protivzakonito i biće uskoro saslušana, saopšteno je zvanično Vijestima.

Na sjednici Sudskog savjeta početkom sedmice, ta sutkinja kazala je i da “postoji osnovana sumnja da je jedan član Sudskog savjeta iz reda sudija počinio krivično djelo prikrivanja krivičnog djela davanje mita, dok je drugi član iz reda sudija prekršio zakon, te da za to nije sigurna dok ne provjeri”...

Ona je, međutim, saopštila Vijestima da ne zna ko su sudije koje su navodno radile protivzakonito, a o čemu je pričala na sjednici Sudskog savjeta.

”Sve što sam imala, rekla sam na Sudskom savjetu, koliko su mi dopustili. Sama sam rekla da nijesam sigurna i nije moje da istražujem. Kad budem saznala i budem sigurna ko su, saopštiću nadležnim organima, jer sudije sude na osnovu dokaza i činjenica”, kazala je ona.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, državni tužilac Duško Milanović, objasnio je da su samoinicijativno formirali predmet zbog navoda sutkinje Simonović.

”U tom predmetu provjerićemo njene navode kako bi utvrdili da li u bilo čijim postupcima ima elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a koja su u stvarnoj i mjesnoj nadležnosti ODT Podgorica. Sutkinja Simonović biće saslušana u tom predmetu i imaće priliku da sa tužiocem podijeli svoje sumnje i saznanja. Ukoliko postupajući tužilac, tokom postupka, utvrdi da ima elemenata bića krivičnog djela iz nadležnosti nekog drugog tužilaštva, predmet ćemo dostaviti tom tužilaštvu”, rekao je Milanović.

Iz Sudskog savjeta zvanično su prekjuče saopštili da ta sutkinja, između ostalog, iznijela “da postoji osnovana sumnja da je jedan član Sudskog savjeta iz reda sudija počinio krivično djelo prikrivanja krivičnog djela davanje mita, dok je drugi član iz reda sudija prekršio zakon, te da za to nije sigurna dok ne provjeri”...

Oni su poručili da se ograđuju od tih izjava, objasnivši da je to rekla prilikom odlučivanja po četvrtoj tački dnevnog reda prve sjednice u ovoj godini, odnosno tokom konstatovanja prestanka njene sudijske funkcije...

”Sudski savjet se ograđuje od iznijetih tvrdnji sudije Simonović i poziva nadležne državne organe da utvrde njene navode, kako bi zaštitio integritet i dignitet članova Sudskog savjeta kao organa koji obezbjeđuje nezavisnost, samostalnost, odgovornost i profesionalnost sudova i sudija”, navodi se u reagovanju Sudskog savjeta.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Simonović ni na sjednici Sudskog savjeta nije pominjala konkretna imena sudija koje je dovodila u vezu sa korupcijom.

Bonus video: