Start trke za VDT-a: Jovanović, Mugoša i Marković bi u vruću fotelju

Tužilački savjet dobio tri kandidature za najodgovorniju poziciju u tužilaštvu, čekaju se eventualne prijave poslate poštom

54048 pregleda 41 komentar(a)
Nema nedodirljivih: Maja Jovanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Nema nedodirljivih: Maja Jovanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Dugogodišnja tužiteljka i aktuelna vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović, sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša i pravnik Milorad Miško Marković, zvanično su ušli u trku za novog vrhovnog državnog tužioca (VDT). Tužilačkom savjetu (TS) predali su kandidature za to mjesto, koje je upražnjeno od 10. juna 2021. godine, kada je penzionisan dugogodišnji VDT Ivica Stanković.

Konkurs za poziciju najodgovornijeg u Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT), koje nadzire rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), viših i osnovnih tužilaštava, odlučuje o pritužbama, podiže zahtjeve za zaštitu zakonitosti protiv sudskih odluka..., istekao je 20. januara.

Ukoliko TS-u ne pristigne još prijava, poslatih poštom, pred njima je zadatak da provjere da li su kandidature Jovanovićeve, Mugoše i Markovića ispravne i potpune. Nakon toga, TS na osnovu liste kandidata koju je sačinio, mišljenja proširene sjednice VDT-a o prijavljenim kandidatima i obavljenog intervjua sa njima, utvrđuje predlog za izbor vrhovnog tužioca.

VDT-a bira i razrješava parlament dvotrećinskom, odnosno tropetinskom podrškom poslanika.

Maja Jovanović

Maja Jovanović na čelu VDT-a je nepunu godinu, ali u v. d. stanju i 5. februara ističe joj drugi šestomjesečni mandat na toj poziciji. Za čelnicu tužilaštva izabrana je nakon gotovo dvadesetogodišnje karijere u tužilaštvu. Prešla je put od pripravnice u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon čega je od 2003. do 2005. godine bila savjetnica u ODT-u Podgorica. Od 2005. do 2013. godine bila je zamjenik ODT-a u Podgiorici, a potom je odlukom tadašnjeg TS-a napredovala u Više državno tužilaštvo u Podgorici. U tom tužilaštvu dužila je predmete brojnih mafijaških ubistava, razbojništava, šverca droge, ali i onaj koji je 2021. godine formiran protiv dugogodišnjeg šefa policije Veselina Veljovića.

Nakon što je preuzela palicu u VDT-u, postavila je Vladimira Novovića za glavnog specijalnog tužioca.

U novogodišnjem intervjuu “Vijestima” kazala je da je rad tužilaštva pokazao da bez obzira ka kom učiniocu krivičnih djela je usmjerena istraga, uvijek nekome smeta, ali da su ona i njen tim pokazali da nema nedodirljivih.

Tada je rekla i da smatra da su za nepunu godinu uradili dosta, jer se to zaista i vidi, ali da su mogli i više, naglasivši da stavovi javnosti potvrđuju da su na dobrom putu:

”Koji se ogledaju kroz rezultate istraživanja o percepciji Državnog tužilaštva koje je realizovano uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori. Svakako da nas raduje činjenica da skoro 60 odsto ispitanika smatra da je Državno tužilaštvo u svom radu generalno efikasno i da je preko 40 odsto ispitanika primijetilo pozitivnu promjenu u radu Državnog tužilaštva u posljednjih 12 mjeseci. Pred nama je ozbiljan zadatak da svojim radom i konkretnim rezultatima doprinesemo da rezultati narednih istraživanja budu još bolji”, kazala je ona na zalasku 2022. godine.

Jovanović
Jovanovićfoto: Boris Pejović

Upravo u protekloj godini uhapšeni su specijalni i osnovni tužilac Saša Čađenović i Srđa Jovanović, dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, tajni agent Petar Lazović, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, raniji čelnici “Plantaža”, stečajni upravnici...

Jovanovićeva je više puta opominjala političare da se ne kite njihovim rezultatima, ali i da ne pokušavaju da ih pritiskaju, jer će biti procesuirati.

I kolegama je davala obavezujuća uputstva za postupanje u slučajevima nasilja u porodici i zahtijevala od njih da intenziviraju rad u predmetima napada na novinare i imovinu medija. Saopštila je da je spremna da, kao VDT, preuzme predmet istrage ubistva urednika lista “Dan” Duška Jovanovića.

Mišljenje većine članova aktuelnog TS o njenom radu je pozitivno, zbog čega su prošle sedmice od Vlade tražili hitnu izmjenu zakona, kojom bi se izbrisala odredba da jedna osoba maksimalno dva puta može biti na čelu tužilaštva u v. d. stanju.

Suzana Mugoša

Sutkinja Specijalnog odjeljenja podgoričkog Višeg suda, koja je donijela prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, a nedavno i prihvatila jemstvo uhapšenog tajnog agenta Petra Lazovića, bila je kandidat i u posljednjem, propalom pokušaju da se izabere VDT. Ona, međutim, nije dobila povjerenje poslanika koji su o izboru čelnika Državnog tužilaštva odlučivali pred kraj prošle godine.

Ona je 29. decembra 2022. godine dobila samo dva glasa, a njen protivkandidat, advokat Aleksandar Kovačević nije dobio nijedan.

Uprkos tome, ona je odlučila da ponovo okuša sreću i ispita povjerenje poslanika, među kojima su i dvojica koje je u prvostepenom postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, osudila na po pet godina zatvora, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić.

Upravo DF godinama spočitava Mugoši pristrasnost u postupanju, a nedavno su pozvali SDT da ispita njene relacije sa navodnim pripadnicima kavačkog klana - osumnjičenim tajnim i javnim agentima Petrom Lazovićem i Ljubom Milovićem.

Ne odustaje: Suzana Mugoša
Ne odustaje: Suzana Mugošafoto: PR Centar

Karijeru je započela 1995. u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik, da bi 1999. bila izabrana u istom tužilaštvu za savjetnika. Godinu kasnije izabrana je za zamjenika ODT Podgorica, a nakon pet godina podnijela je ostavku i izabrana je za sudiju Osnovnog suda u Podgorici. Poslije sedam godina provedenih na toj funkciji, izabrana je za sudiju Višeg suda u Podgorici, gdje i danas sudi.

Izabrana je većinom glasova Sudskog savjeta, na čijem čelu je bila Vesna Medenica.

Sudila je u predmetu “Zavala”, u kojem su optuženi bili čelnici Opštine Budva, sada pokojni Rajko Kuljača, Dragan Marović, poslanik Đorđije Pinjatić, ali i u predmetima protiv nekadašnjih predsjednika Opština Nikšić i Plav, Nebojše Radojičića i Orhana Šahmanovića.

Milorad Marković

U trku za VDT ušao je i pravni ekspert u Institutu za pravne studije Milorad Miško Marković.

Marković je godinama bio asistent na Pravnom fakultetu u Podgorici, a potom je, nakon što nije izabran u zvanje profesora, postao pravni ekspret na Institutu za pravne studije. Godinama sarađuje na projektima Savjeta Evrope i primjeni probacionih instituta u našem pravosudnom sistemu.

Njemu se zamjera da nikada nije radio u pravosuđu, te da su za posao VDT-a potrebne i svakodnevne instrukcije u radu tužilaca. To što ni dan nije proveo u tužilačkoj organizaciji ne ide mu u prilog, jer je iskustvo iz sudnice, ali i pisanja i podizanja optužnica, na strani njegovih protivkandidatkinja - Jovanovićeve i Mugoše.

Prema saznanjima “Vijesti”, Marković pokušava da dobije podršku TS da se i prije izbora vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu domogne tužilaštva i to tako što bi sjeo u fotelju vršioca dužnosti VDT-a.

Bez iskustva u tužilaštvu: Marković
Bez iskustva u tužilaštvu: Markovićfoto: Savo Prelević

Takva odluka Tužilačkog savjeta bi vrlo vjerovatno naišla na packe Venecijanske komisije, ali i Evropske komisije.

Venecijanska komisija je u mišljenju od 6. jula 2021. godine, između ostalog, preporučila da se v. d. VDT-a određuje iz reda državnih tužilaca, a to je konstatovano i u izvještaju Evropske komisije u oktobru 2022. godine.

Zakon o državnom tužilaštvu, mimo preporuka Venecijanske komisije, ostavlja mogućnost da vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca ne mora biti biran iz reda tužilaca, već to može biti tužilac ili sudija sa najmanje 15 godina iskustva, ili neko sa najmanje 20 godina iskustva na drugim pravnim poslovima.

Marković, ako je suditi po raspoloženju članova aktuelnog saziva TS-a koji su iz reda tužilačke organizacije tokom prošlogodišnjeg izbora v. d. VDT-a, teško da će dobiti podignutu ruku jer su oni bili jasni da niko van tužilaštva ne može biti vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca.

Muk: Vlada bi neograničen mandat za v. d. VDT-a

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk ocijenio je da je Vlada predlog izmjene Zakona o državnom tužilaštvu kojim se omogućava da mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu, usvojila na proceduralno manjkav način, pod tačkom “razno”, bez najave, bez javne rasprave i bez konsultacija sa Evropskom komisijom.

Vlada je krajem sedmice utvrdila i poslala Skupštini Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno da se mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca ne ograničava na dva uzastopna po šest mjeseci, već da može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu.

”Riječ je o predlogu zakona, čiji je isključivi cilj da se aktuelnoj vršiteljki dužnosti VDT produži mandat na neograničeno vrijeme”, kazao je Muk za “Vijesti”.

Stevo Muk
Stevo Mukfoto: Boris Pejović

Vrhovno državno tužilaštvo je u v. d. stanju od oktobra 2019. Aktuelnoj v. d. VDT, Maji Jovanović, koja je ujedno i predsjednica TS-a, 5. februara ističe drugi šestomjesečni mandat na toj poziciji.

S obzirom na to da Skupština nije izabrala VDT-a, nakon tog datuma, po važećim propisima, neophodno je izabrati novog vršioca dužnosti.

TS je nedavno Vladi poslao inicijativu kojom je tražio da izmijenjenim zakonom za v. d. VDT-a može biti određen državni tužilac koji ispunjava uslove, ali i da se izbriše stav kojim je ograničeno da ista osoba maksimalno dva puta zaredom može biti v. d. VDT-a, ako se tokom trajanja mandata ne izabere vrhovni državni tužilac.

”Usvajanjem takvog predloga zakona u vrijeme kada je donijeta odluka o raspisivanju poziva za v. d. VDT-a, i u vrijeme kada je u toku postupak izbora VDT-a u punom mandatu, poslata je i obeshrabrujuća poruka drugim kandidatima i unijet visok stepen pravne neizvjesnosti. Ranije sam iskazao bojazan da takvo rješenje može obeshrabriti Skupštinu da izabere VDT-a u punom ustavnom mandatu”, istakao je Muk.

Istrage podigle rejting

Osim povjerenja javnosti, koje je tužilaštvo vratilo najviše zahvaljujući istragama SDT-a, u proteklih godinu napravljen je i napredak u depolitizovanju Tužilačkog savjeta.

Jovanovićeva je potpisala Sporazum o saradnji Kancelarije evropskog javnog tužioca i Vrhovnog državnog tužilaštva, ali i Memorandum o razumijevanju sa Misijom OEBS-a, koji dodatno doprinosi efikasnijoj implementaciji projekta “Podrška efikasnijem sprovođenju pravde u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije kroz praćenje suđenja”.

TS, na čijem čelu je Jovanovićeva, odmah nakon njenog imenovanja formirao je sve komisije čiji rad je neophodan za funkcionisanje državno tužilačke organizacije u cjelini, izmijenjen je Pravilnik o ocjenjivanju državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, a izmijenjen je i način rješavanja pritužbi.

Savjet je izabrao sedam novih državnih tužilaca i 23 kandidata za državne tužioce u osnovnim državnim tužilaštvima.

I Evropska komisija je u izvještaju prepoznala napredak u radu tužilaštva.

Bonus video: