Muk: Vlada bi neograničen mandat za v.d. VDT-a

”Usvajanjem takvog predloga zakona u vrijeme kada je donijeta odluka o raspisivanju poziva za v.d. VDT-a, i u vrijeme kada je u toku postupak izbora VDT-a u punom mandatu, poslata je i obeshrabrujuća poruka drugim kandidatima i unijet visok stepen pravne neizvjesnosti", naglasio je Muk

39294 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk ocijenio je da je Vlada predlog izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojim se omogućava da mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu, usvojila na proceduralno manjkav način, pod tačkom “razno”, bez najave, bez javne rasprave i bez konsultacija sa Evropskom komisijom.

Vlada je krajem sedmice utvrdila i poslala Skupštini Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je predviđeno da se mandat vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca ne ograničava na dva uzastopna po šest mjeseci, već da može trajati do izbora čelnika državnog tužilaštva u punom mandatu.

”Riječ je o predlogu zakona, čiji je isključivi cilj da se aktuelnoj vršiteljki dužnosti VDT produži mandat na neograničeno vrijeme”, kazao je Muk za “Vijesti”.

Vrhovno državno tužilaštvo je u v. d. stanju od oktobra 2019. Aktuelnoj v. d. VDT, Maji Jovanović, koja je ujedno i predsjednica TS-a, 5. februara ističe drugi šestomjesečni mandat na toj poziciji.

S obzirom na to da Skupština nije izabrala VDT-a, nakon tog datuma, po važećim propisima, neophodno je izabrati novog vršioca dužnosti.

TS je nedavno Vladi poslao inicijativu kojom je tražio da izmijenjenim zakonom za v. d. VDT-a može biti određen državni tužilac koji ispunjava uslove, ali i da se izbriše stav kojim je ograničeno da ista osoba maksimalno dva puta zaredom može biti v. d. VDT-a, ako se tokom trajanja mandata ne izabere vrhovni državni tužilac.

”Usvajanjem takvog predloga zakona u vrijeme kada je donijeta odluka o raspisivanju poziva za v. d. VDT-a, i u vrijeme kada je u toku postupak izbora VDT-a u punom mandatu, poslata je i obeshrabrujuća poruka drugim kandidatima i unijet visok stepen pravne neizvjesnosti. Ranije sam iskazao bojazan da takvo rješenje može obeshrabriti Skupštinu da izabere VDT-a u punom ustavnom mandatu”, istakao je Muk.

Bonus video: