Predmet "CKB": Plaše se da bi Spasojević suflirala šalterskim službenicima

Sudija za istragu prihvatio prijedlog specijalnog tužioca i odredio pritvor bivšoj službenici Crnogorske komercijalne banke Daliborki Spasojević

52917 pregleda 26 komentar(a)
Odvedena u Istražni zatvor: Spasojević, Foto: Luka Zeković
Odvedena u Istražni zatvor: Spasojević, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo strahuje da bi uhapšena Daliborka Spasojević (50) mogla da utiče na četvoro šalterskih radnika bivše Crnogorske komercijalne banke (CKB), koje planiraju da saslušaju u istrazi pronevjere više od 14.000.000 eura, ali i da bi, zbog iznosa novca koji je “nestao”, mogla pobjeći u inostranstvo.

Nekadašnjoj službenici CKB zbog toga je određen pritvor do 30 dana, a nakon saslušanja kod sudije za istragu sprovedena je u Istražni zatvor.

Spasojević je uhapšena 18. januara. Lisice na ruke stavili su joj pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), postupajući po nalogu specijalnog tužioca Vukasa Radonjića.

Terete je da je od 2010. do sredine februara 2022. godine, kao odgovorno lice u CKB, učinila produžena krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje službene isprave, u produženom trajanju.

Daliborka Spasojević
foto: Luka Zeković

Prema saznanjima Vijesti, SDT sumnjiči Spasojević da je falsifikovala naloge za transakcije i na taj način uzimala novac klijenata.

Navodno, to je rađeno kroz servis privatnog bankarstva, s kojim je CKB počeo 2016. godine, po ugledu na svjetske bankarske standarde.

Kroz taj servis klijentima banke ponuđena je opcija da preko direktnog kontakta sa privatnim bankarom, u svakom trenutku imaju na raspolaganju rukovanje finansijama - platni promet, kartice, krediti, depoziti...

Izvor Vijesti tvrdi da je Spasojevićeva lažirala zahtjeve klijenata i tako uzimala njihov novac... Međutim, prema istim saznanjima, istražitelji još nisu otkrili gdje su završili milioni deponenata...

Prema istim informacijama, specijalni tužilac Vukas Radonjić, angažovao je vještake ekonomsko-finansijske struke, koji utvrđuju gdje je novac.

Radonjić
Radonjićfoto: Boris Pejović

Spasojević je tokom saslušanja negirala izvršenje krivičnih djela, ali je odbila da odgovara na pitanja specijalnog tužioca.

Uprava CKB-a još prošle godine podnijela je krivičnu prijavu protiv svojih zaposlenih - Daliborke Spasojević i Pavla Lakovića, koje su tada optužili da su protivpravno ojadili račune gotovo 200 korisnika CKB-ovog paketa privatnog bankarstva.

U februaru prošle godine oni su saopštili sumnje da su dvoje zaposlenih, zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju, prisvojili 14 miliona eura sa tuđih računa...

Spasojevićeva je tada saslušana u SPO-u, ali ne i kod tužioca Saše Čađenovića koji je rukovodio predmetom.

U međuvremenu, Čađenović je uhapšen, a terete ga da je pripadnik kavačkog kriminalnog klana.

U prijavi koju je Crnogorska komercijalna banka 2022. godine podnijela policiji i tužilaštvu, konstatovali su da su kontrolom poslovanja uočili moguću zloupotrebu službenog položaja od strane dijela zaposlenih...

Vijestima je nezvanično rečeno da je milionska pljačka unutar sistema banke uočena nakon što je jedan od klijenata prijavio nepravilnosti na svom računu.

Bonus video: