Abazović: I kamere na kritičnim mjestima, biće ovo kraj građevinskoj mafiji

Iz Vlade saopšteno da su 14 puta kontrolisali asfaltne baze kompanije Bemax i zbog uočenih nepravilnosti kaznili ih sa 2.800 eura

35867 pregleda 74 komentar(a)
Dronovima čuvaju rijeke (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Dronovima čuvaju rijeke (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Država će početi sa instaliranjem kamera na kritičnim mjestima, u riječnim koritima, sa kojih se godinama nezakonito eksploatiše šljunak.

To je Vijestima sinoć saopštio premijer Dritan Abazović.

”Biće ovo kraj građevinskoj mafiji. Konačno sve službe su na terenu. Dok pravno ne riješimo svaki slučaj, nema stajanja... Osim mješovitih timova koji će svakodnevno biti na lokacijama, kritične tačke biće obezbijeđene i kamerama”, kazao je Abazović.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Direktorat za inspekcijski nadzor predočio je juče Informaciju o statusu inspekcijskih postupaka inženjerskih objekata - asfaltnih baza, betonskih baza i drobiličnih postrojenja na dan 24. januar 2023. godine.

Abazović
Abazovićfoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Objasnili su da je kontrolisano 14 firmi i fizičkih lica - “Bemaks”, “Putevi”, “Tehnoput”, “Montenegro petrol”, “Čelebić”, “Cijevna komerc”, “Fab lajv”, “Pe mar”, “Gugi komerc” iz Kotora i “Tofi” iz Rožaja, kao i četiri privatna lica: Zoran Stanić, Milivoje i Zdenko Maraš i Milivoje Mugoša.

U informaciji se navodi da je kompaniju “Bemax”, čije postrojenje je na lokaciji Katastarske opštine Cijevna, Ekološka inspekcija izvršila 13 kontrola - donesena su četiri rješenja za otklanjanje nepravilnostii i da je podnijet jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Piše da tržišnoj inspekciji nije prezentovana izjava o svojstvima za beton koji je stavljen na tržište. Zbog učinjenog prekršaja, izdati su prekršajni nalozi pravnom i odgovornom licu u pravnom licu u ukupnom iznosu od 2.800 eura i doneseno Rješenje o otklanjanju nepravilnosti.

Iz Vlade su saopštili da je, imajući u vidu da je na snazi moratorijum na eksploataciju riječnog materijala, od januara 2021. do 26. januara 2023. godine utvrđen niz nepravilnosti - i to na vodotocima rijeke Morače, rijeke Cijevne i rijeke Tare u opštinama Kolašin, Podgorica, Tuzi i Zeta. Zatim, u Beranama na vodotocima Tare, Lima i Grnčara u opštinama Mojkovac, Berane, Bijelo Polje, Plav i Gusinje.

U informaciji se navodi da je izvršeno ukupno 757 inspekcijskih nadzora, da su podnijeta 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 12 ukazivanja.

Podnijete su i 32 krivične prijave i 17 predmeta dostavljeno Upravi policije na ocjenu tužilaštva da li ima elemenata za krivično gonjenje, a izdato je sedam prekršajnih naloga, dok su četiri predmeta dostavljena Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore radi pridruživanja krivičnom gonjenju i procjeni štete koja je nastala za Crnu Goru.

Ministar policije Filip Adžić saopštio je juče da su službenici te institucije realizovali više akcija koje su prvi put sprovodili mješoviti timovi policije i da su korišćeni i službeni dronovi.

”Četiri lica dovedena su u Odjeljenje bezbjednosti Podgorica i nakon uzetih izjava čeka se stav nadležnog tužilaštva”.

Bonus video: