Milutinović nezakonito uhapsio Amfilohija?

Podgorički policajac osumnjičen da je u junu 2020. godine, mimo propisa, tri i po sata držao sada pokojnog mitropolita MCP u pritvoru

63894 pregleda 118 komentar(a)
Amfilohije nakon puštanja na slobodu ispred podgoričke policije, Foto: Luka Zekovic
Amfilohije nakon puštanja na slobodu ispred podgoričke policije, Foto: Luka Zekovic

Podgorički policajac Pavle Milutinović osumnjičen je da je u junu 2020. godine, tri i po sata nezakonito držao sada pokojnog poglavara Mitroplije crnogorsko-primorske Amfilohija u pritvoru.

To proizlazi iz istrage Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koje Milutinoviću stavlja na teret krivično djelo - protivpravno lišenje slobode.

”U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon sprovedenih dokaznih radnji, formiran je krivični predmet protiv P.M. iz Podgorice, službenika Uprave policije - Centra bezbjednosti Podgorica, zbog krivičnog djela protivpravno lišenje slobode, izvršenog na štetu sad pok. mitropolita Amfilohija”, piše u odgovorima dostavljenim “Vijestima”, koje potpisuje rukovodilac ODT Podgorica, tužilac Duško Milanović.

Mitropolit Amfilohije je 22. juna 2020. pozvan u zgradu Centra bezbjednosti (CB), kako bi u svojstvu građanina odgovorio na pitanja o litiji organizovanoj dan ranije, kojom su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za suzbijanje širenja virusa korona, kako je tada ocijenio tužilac Nikola Boričić.

U zgradu podgoričke policije ušao je u 11.14 časova, a njegovo saslušanje trajalo je šest sati.

Pravni zastupnici mitropolita ranije su kazali da im je u policiji pojašnjeno da je Boričić, na svakih sat, porukom postavljao dopunska pitanja.

Tek kada su pravni zastupnici poglavara MCP Tužilačkom savjetu podnijeli pritužbu, Boričić se oglasio reagovanjem u kom tvrdi da je tog dana, u 13.52 časova, naredio da puste na slobodu mitropolita i da je Uprava policije adresa za pitanja - zašto je zadržan još gotovo tri i po sata.

Iz te institucije, međutim, ne odgovaraju - ko je, na osnovu čega i na osnovu kog zakona, naredio da se Amfilohije u službenim prostorijama zadrži od 13.52 do 17.14 sati.

Ne odgovaraju ni ko je i po čijem nalogu, preko vajbera, predstavljajući se kao tužilac Boričić, slao dodatna pitanja, ali ni da li će neko odgovarati zbog toga.

Mitropolit Amfilohije u prostorijama CB Podgorica
Mitropolit Amfilohije u prostorijama CB Podgoricafoto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Koordinator programa ljudskih prava i pravde Građanske alijanse Zoran Vujičić, ranije je “Vijestima” kazao da je Boričić morao da procesuira sve policijske službenike koji su ga zadržali u prostorijama CB Podgorica nakon što im je naredio da ga puste na slobodu.

Početkom decembra 2022. godine, skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i odbranu usvojio je izvještaj sa kontrolnog saslušanja o zadržavanju Amfilohija u CB Podgorica, a jedan od zaključaka je “da se konačno sazna istina o tome ko je kako i zašto doveo do selektivnog postupanja organa tadašnje vlasti u cilju zataškavanja afere i prikrivanja počinilaca krivičnih i drugih protivpravnih djela”.

Izvještaj je usvojen glasovima parlamentarne većine, a opozicija nije prisustvovala sjednici.

”Kontrolno saslušanje pružilo je mogućnost da se javnost informiše i sazna da je u pitanju bio jedan politički motivisan revanšizam i progon vjerskog velikodostojnika tokom njegove borbe za zaštitu ustavnih prava njegove vjerske zajednice, koju je predvodio... Vjerovatno su policijski službenici od određenih lica imali naređenje da tako postupe, što je potrebno do kraja rasvijetliti kroz postupanje nadležnog tužilaštva”, jedan je od zaključaka parlamentarnog odbora.

Tada su konstatovali i da tadašnja vlast nije imala dužno uvažavanje prema Amfilohiju.

”Odbor je ocijenio da je u uslovima beskrupuloznog istrajavanja tada aktuelne političke vlasti na ostvarivanju svojih ciljeva izostao odnos dužnog uvažavanja prema starijoj osobi, kao i primjeren odnos prema dokazanom autoritetu zasnovanom na vrijednostima, čime se narušava i dostojanstvo ličnosti kao zaštićena ustavna vrijednost”, naglašeno je u ocjeni.

“Imam dokaze da sam ga pustio”...

Sredinom novembra 2022. godine, na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kada je obavljeno kontrolno saslušanje povodom nezakonitog zadražavanja Amfilohija, direktor Uprave policije Zoran Brđanin saopštio je da tu priču treba da zatvori tužilaštvo.

Postupajući tužilac u tom predmetu Nikola Boričić, izjavio je tada da je dobro da se gotovo poslije dvije i po godine sazna istina, ukazujući da se 22. juna, u 13 sati i 52 minuta izjasnio da se, što se tiče ODT, Amfilohije može pustiti na slobodu.

”Imam dokaza da sam ga pustio, a šta se dalje dešavalo to ne znam. Zbog čega je zadržan duže tri i po sata, nije pitanje za mene”, rekao je tada Boričić, dodajući da je glavno pitanje je zašto nije podnijeta krivična prijava protiv postupajućeg inspektora.

Bonus video: