Draško Vuković uhapšen u Zagrebu po potjernici Interpola Argentine

Međunarodna potjernica Interpola Argentine protiv državljanina Crne Gore raspisana zbog krivičnog djela "pokušaj krijumčarenja opojnih droga"

49155 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Draško Vuković (46) uhapšen je u centru Zagreba po potjernici Interpola Argentine.

"U subotu, 28. januara 2023. godine u prijepodnevnim satima su policijski službenici Odjeljenja za potrage, Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke, na području centra Zagreba u iznajmljenom stanu pronašli i uhapsili državljanina Crne Gore starosti 46 godina", navodi se u saopštenju zagrebačke policije.

Jutarnji list piše da je bivši saradnik kriminalnoga klana Darka Šarića, uhapšen u šetnji Amruševom ulicom, desetak metara od zgrade Vrhovnoga suda.

Dodaje se da su policijski službenici ciljanim prikupljanjem informacija došli do saznanja da se u iznajmljenom stanu u centru Zagreba nalazi strani državljanin za kojim je raspisana međunarodna potjernica Interpola Argentine zbog krivičnog djela "pokušaj krijumčarenja opojnih droga".

"Dolaskom na adresu 46-godišnjaka su uhapsili i odveli u službene prostorije te je istog dana, 28. januara 2023. godine, odveden na Županijski sud u Zagrebu radi pokretanja ekstradicionog postupka”, navodi se u saopštenju zagrebačke policije.

Vuković je bio svjedok saradnik u postupku protiv Šarića, nakon što je sa Šarićem uhapšen 2010. u sklopu međunarodne akcije "Balkanski ratnik" zbog šverca 5,9 tona kokaina iz Argentine u Evropu.

Vuković je javnosti poznat od 2007. godine kada ga je "otela" grupa naoružanih i maskiranih muškaraca u momentu dok je sa saslušanja prebacivan u zatvor Frederiksund u Kopenhagenu. Tom prilikom ranjeno je 11 danskih policajaca.

Vuković je 2016. godine platio 1.700 eura kazne jer je priznao da je lažnom izjavom istragu napada na novinara Tufika Softića iz 2007. skrenuo u pogrešnom pravcu, da bi ona zatim bila završena zbog nedostatka dokaza.

Istraga pokušaja ubistva Softića je obustavljena jer policija i tužilaštvo za osam godina nijesu obezbijedili dokaze.

Policija je, na osnovu iskaza Vukovića, podnijela krivičnu prijavu protiv Dragana Labudovića, Ivana Asanovića i Vladana Labudovića 2014, sedam godina nakon napada na Softića.

To je učinjeno samo na osnovu usmenog iskaza Vukovića, bez ijednog materijalnog dokaza, što su potvrdili spisi predmeta.

Vuković je prethodno, kako se navodi u spisima, samoinicijativno policiji dao informaciju da mu je Dragan Labudović, prilikom posjete Argentini, ispričao da je za isnoz od po 500 eura angažovao Berance Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića da fizički napadnu Softića.

To je, navodno, urađeno jer je novinar pisao o kriminalu u Beranama, dovodeći u vezu sa tim Dragana Labudovića.

Te navode Vuković je ponovio i pred ODT Berane, nakon čega je otvorena istraga protiv njih pred Višim tužiocem u Bijelom Polju i naložene mjere tajnog nadzora.

Te mjere, međutim, nijesu obezbijedile dokaze za krivičnu prijavu.

Vuković je naknadno pred višim tužiocem rekao da nikada nije dao te izjave, te da je njegov potpis falsifikovan.

On je to objasnio navodima da je zapisnik potpisan latinicom, a da on piše samo ćirilicom.