Tužiteljka Jelena Protić upućena u SDT

Jelen Protić je bila dugogodišnja tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva, a 3. juna ove godine, TS je na konkursu izabrao da pređe u Više državno tužilaštvo u Podgorici nakon što je imala najveći broj bodova na intervjuu

25431 pregleda 9 komentar(a)
Protić, Foto: Biljana Nikolić
Protić, Foto: Biljana Nikolić

Tužilački savjet donio je odluku o upućivanju više državne tužiteljke iz Podgorice Jelene Protić u Specijalno državno tužilaštvo na period od dvije godine.

To će biti četvrti tužilac koje je TS uputio u SDT, a na zahtjev glavnog specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića.

Tužilački savjet je odluku o upućivanju tužiteljke Protić u SDT donio na elektronskoj sjednici 26. januara ove godine, a sjutra će na sjednici tog tijela, kako je planirano dnevnim redom, konstatovati tu odluku tako da će od 1. februara ona stupiti na novu dužnost u tužilačkoj organizaciji.

Jelen Protić je bila dugogodišnja tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva, a 3. juna ove godine, TS je na konkursu izabrao da pređe u Više državno tužilaštvo u Podgorici nakon što je imala najveći broj bodova na intervjuu.

Tada je TS popunio dio velikog manjka u Višem državnom tužilaštvu, ali kako je najveći broj složenih predmeta u SDT-u, kao i zbog činjenice da je to tužilaštvo ostalo bez dvoje specijalnih tužilaca u proteklih nekoliko mjeseci, Tužilački savjet je izašao u susret zahtjevu GST-a.

Tokom juna prošle godine u SDT su na dvije godine upućeni tužioci Vukas Radonjić, Jovan Vukotić i Tanja Čolan Deretić.

Koliko GST vjeruje toj trojki najbolje pokazuje podatak da većinu predmeta organizovanog kriminala i korupcije duže Radonjić i Vukotić dok je Čolan - Deretić zadužena da vodi predmete ratnih zločina.

U međuvremenu od 12 specijalnih tužilaca, koliko ih ima po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjestra u SDT-u, na sopstveni zahtjev je razriješena tužiteljka Tatjana Žižić, dok je po nalogu SDT-a, 9. decembra prošle godine uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović.

Nakon hapšenja TS je privremeno udaljio Čađenovića sa dužnosti tužioca.

Bonus video: