Počeo postupak protiv 14 željezaraca

"Pitanje je koliko su oni izmanipulisani, koliko su dovedeni u ovu situaciju. Njihovim umišljajem nije bilo obuhvaćeno da oni spriječe službeno lice u vršenju službene radnje, nego da spasu svoje radno mjesto i svoju fabriku, kao i imovinu koja je sada državna", kazala je advokatica Mijanović

6983 pregleda 4 komentar(a)
Željezarci, Foto: Svetlana Mandić
Željezarci, Foto: Svetlana Mandić

Pred vijećem sudije Save Mušikića počeo je postupak protiv 14 bivših radnika Željezare koji se terete da su 11. avgusta prošle godine ometali službeno lice u vršenju službene radnje.

"Tada su propali pregovori između Miodraga Dake Davidovića i turskog 'Tosčelika' i mi smo se popeli krov. To je bio naš drugi put kad smo se popeli na krov. Ne znamo ko nas tereti – bivši vlasnik ili firma 'Vektor sekuriti', ali znamo da se apsolutno ne smatramo krivima. Samo smo branili naša radna mjesta, našu fabriku i uspjeli smo da odbranimo fabriku", kazao je predstavnik radnika Ivan Vujović.

Imovinu nikšićke Željezare kupila je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) za 20 miliona eura, a Vujović podsjeća da su se u pregovorima dogovorili da obje strane, bivši radnici i "Tosčelik" povuku tužbe i prijave.

"Dobili smo garancije da ukoliko se radnici Željezare odreknu tužbi protiv Tosčelika koje smo poketali, a to nije mala cifra, u pitanju je preko 200.000 eura, da će i oni povući njihove tužbe. Očigledno da oni nijesu povukli tužbe, a mi jesmo", kazao je Vujović.

Njihova advokatica Vera Mijanović rekla je da će se provjeriti da li su radnici zaista ometali službena lica, ali i ko su „ta službena lica“.

"Rano je da pričamo o bilo čemu. Pitanje je koliko su oni izmanipulisani, koliko su dovedeni u ovu situaciju. Njihovim umišljajem nije bilo obuhvaćeno da oni spriječe službeno lice u vršenju službene radnje, nego da spasu svoje radno mjesto i svoju fabriku, kao i imvinu koja je sada državna", kazala je Mijanović.

Ispred suda bile su njihove kolege u znak podrške.

Bonus video: