Tužilački savjet traži podatke o predmetima u vezi vađenja šljunka

Sekretarijat TS-a dobio je zaduženje od TS-a da formulište zvaničan zahtjev kako bi od SDT-a, Višeg državnog tužilaštva, ali i osnovnih tužilaštava u Podgorici i Kolašinu dobili sve precizne podatke o broju zavedenih predmeta, krivičnih prijava, optužnih predloga i odluka koje su donijete u vezi sa nelegalnom eksploatacijom šljunka u protekle četiri godine

8800 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilački savjet donio je odluku da se Inicijativom obrati glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepoj Medenici kao i šefovima osnovnih tužilaštava u Podgorici i Kolašinu sa zahtjevom da im dostave sve izvještaje i obavještenja o postupanju tužilaca u svim predmetima devastacije riječnih korita i izvorišta prilikom nelegalne eksploatacije šljunka.

Član Tužilačkog savjeta Stevo Muk na početku sjednice tog tijela zatražio je da se ta tačka uvrsti u dnevni red kako bi se uputio zahtjev tužilaštvima da im se dostave podaci o tim predmetima u periodu od 2018. do 2023. godine.

"O ovome smo već pričali na jednoj prošloj sjednici, a u vezi sa jednom pritužbom koja se odnosi na taj problem, tako da želim da to malo konkretnije formulišemo kako bi zatražili takve informacije. Imamo medijske natpise i oprečne informacije o postupanju državnih organa tako da mislim da bi trebalo da dobijemo podatke o postupanju tužilaca", kazao je Muk.

Članovi TS-a su prihvatili njegov prijedlog nakon čega je ova tačka uvrštena u dnevni red.

Sekretarijat TS-a dobio je zaduženje od TS-a da formulište zvaničan zahtjev kako bi od SDT-a, Višeg državnog tužilaštva, ali i osnovnih tužilaštava u Podgorici i Kolašinu dobili sve precizne podatke o broju zavedenih predmeta, krivičnih prijava, optužnih predloga i odluka koje su donijete u vezi sa nelegalnom eksploatacijom šljunka u protekle četiri godine.

Iz Vlade su u drugoj polovini januara više puta isticali da su odlučni da se zaustavi nelegalna eksploatacija šljunka iz korita rijeka, pogotovo Morače. U avgustu je usvojena i Informacija o ovom pitanju i tada je najavljeno da će zabraniti eksploatacije iz svih vodotoka u Crnoj Gori i uključenje svih državnih organa u ovaj problem.

Zbog toga što je šljunak godinama vađen iz korita rijeka ugrožena je i izdašnost ključnog vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje - Bolje sestre.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je nedavno saopštio, nakon hapšenja vlasnika “Tehnoputa” Saše Aćimića, da će zaštititi obale rijeka i vodoizvorišta, te da zbog toga razmišljaju i o angažovanju Vojske pa je tako korišćen i helikopter VCG u osmatranju rijeka.

Nakon toga dato je obavezujuće uputstvo Upravi policije da mješoviti timovi kontrolišu korita rijeka kako bi zaustavili nelegalno vađenje šljunka i dalju devastaciju.

Bonus video: