Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni optužbi

Tokom suđenja, mitropolit i sveštenici su izjavili da se narod samoinicijativno okupio a da je njihova obaveza bila da ostanu sa svojim narodom i da krenu u molitvenu šetnju

44054 pregleda 111 komentar(a)
Detalj iz Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.02.2023. 14:19h

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su 2020. godine postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, a sudija Mirko Kojović se tokom izricanja oslobađajuće presude pozvao na domaće zakonodavstvo, međunarodne konvencije, kao i praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava i slobode.

Mitropolit Joanikije rekao je, nakon izricanja oslobađajuće presude, da je očekivao takav ishod.

"Zato što je bilo jasno da smo postupili na način kako su sveštenici u datoj situaciji samo mogli da postupe. Sud je imao dovoljno vremena da napravi potpun uvid u sve ono što se događalo i vidjeli smo da je postupajući sudija zaista ovome poklonio maksimalnu pažnju. Drugo je obrazloženje ove odluke. Radujem se što je on pristupio ozbiljno ovome predmetu i na osnovu nepobitnih dokaza donio ovakvu odluku", rekao je mitropolit.

mitropolit Joanikije
foto: Svetlana Mandić

Jedan od advokata koji su zastupali sveštenike, Sava Kostić, istakao je da je najvažnije da je sud bio na visina zadatka i donio pravosudnu odluku.

"Sudija je ukazao na sve te nelogičnosti iz predmetne optužbe das u okrivljeni boravili tog dana sa većim brojem NN lica a mogli smo kroz video zapise da vidimo das u na tom događaju prisustvovali poslanici, javne ličnosti. Ovakva presuda je od izuzetnog značaja, ne zbog toga što je oslobađajuća, već zbog toga što ima svoje utemeljenje u svim propisima i izražavam nadu da će se i ostale sudije rukovoditi ovim principom rada, nezavisno od vrste odluke", kazao je Kostić i dodao da pristup cijelom postupku sudije Kojovića treba das vim sudijama služi kao prototip pravog i pravilnog rada.

mitropolit Joanikije
foto: Svetlana Mandić

U završnim riječima advokati sveštenika su istakli da mitropolit i osmorica sveštenika nijesu izvršila krivično djelo koje im se stavlja na teret, kao i da je prvi slučaj inficirane osobe kovidom u Nikšiću, nakon molitvenog hoda 12. maja 2020. godine, zabilježen 26. juna 2020.

Istakli su da su i policija i tužilaštvo postupali mimo zakona i selektivno, jer su od preko 20.000 građana, koliko je učestvovalo u molitvenom hodu, a među kojima je bio i tadašnji mitropolit Amfilohije i brojni poslanici, stranački prvaci, što je potvrđeno i video zapisima od strane policije, "okrivljeni" samo Joanikije i osam sveštenika.

Kako je kazao Sava Kostić riječ je o istorijskom postupku ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi, ali i da će presuda biti veliki ispit za crnogorsko pravosuđe.

Kostić je naglasio i da naredbe Ministarstva zdravlja o mjerama sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti "ne mogu proizvesti krivična djela", jer k rivično djelo može biti propisano samo Krivočnim zakonik, a država zbog pandemije korona virusa nije uvodila vanredno stanje.

Kostić
Kostićfoto: Svetlana Mandić

Advokati su u završnim riječima istakli da 12.maja 2020.godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi. Nakon advokata, obratio se mitropolit Joanikije koji je kazao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli - izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, spriječili mogući haos.

"Mi smo uradili jedino što je bilo moguće. Da smo se negdje sklonili, vjerovatno bi nastao haos. Osim toga, taj molitveni hod bi se vjerovatno pretvorio u politički skup, a to nama nije cilj da se na takav dan pravi politički skup. Molitveni hod se brzo završio, narod se mirno i blagovremeno razišao i otišli su zadovoljni", kazao je mitropolit crnogorsko – primorski.

Prema riječima mitropolita, nadležni organi nijesu radili svoj posao, a podsjetio je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo nijesu reagovali.

Sveštenik Boban Jokić je kazao da je biti sveštenik čast i čest, ali i odgovornost i obaveza, posebno u ovim, kako ih nazivaju, olujnim vremenima.

Kako je istakao nijesu pozivali narod na okupljanje, ali jesu bili sa tim narodom što mu služi na čast i od te časti i odgovornosti ne bježi. Kako je istakao, iako mu je bitan sud koji će izreći sudija, mnogo im je bitniji sud naroda, a narod je i tog i ostalih dana kasnije rekao svoje.

Ostali okrivljeni su istakli da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nijesu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija.

Svi su istakli da je u ovom postupku, ali i u životu, najvažnije da ostanemo ljudi.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore, "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta — litije ulicama grada".

Mitropolit Joanikije i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Bonus video: