GST tražio još Đalovića, Janković i Boričića

Vladimir Novović poslao spisak sa četiri tužioca koje želi da vidi u svom timu

42436 pregleda 33 komentar(a)
Radonjić i Novović, Foto: BORIS PEJOVIC
Radonjić i Novović, Foto: BORIS PEJOVIC

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović tražio je od Tužilačkog savjeta da mu što hitnije u Specijalno državno tužilaštvo uputi pomoć - višeg državnog tužioca iz Bijelog Polja Vladana Đalovića, tužiteljku Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Maju Janković i njenog kolegu Nikolu Boričića.

On je u zahtjevu upućenom TS-u tražio i da se na period od dvije godine, zbog hitnosti rada u predmetima i povećanog obima posla tog tužilaštva, uputi i viša državna tužiteljka Jelena Protić i tom zahtjevu je udovoljeno na elektronskoj sjednici TS-a, 26. januara ove godine, tako da je ona zvanično od juče član SDT-a.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović izvijestila je na jučerašnjoj sjednici TS-a članove tog tijela da tužilac Đalović prihvata predlog da pređe iz Bijelog Polja u Podgoricu, ali je iz porodičnih razloga, tražio da se prelazak odgodi za dva mjeseca.

Vladimir Novović
Vladimir Novovićfoto: Boris Pejović

Prema podacima “Vijesti”, prelazak iz ODT-a u Specijalno državno tužilaštvo, najduže do dvije godine, prihvatila je i tužiteljka Janković, ali se čeka da Tužilački savjet formalizuje i odobri da se prema članu 24 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu i ona uputi u SDT.

Tužilac Nikola Boričić je odbio, tako da upućivanje nije moguće jer prema članu 24 stav 1 to je moguće jedino “uz pisanu saglasnost državnog tužioca koji se upućuje”...

Specijalno državno tužilaštvo će novo kadrovsko pojačanje dobiti, najvjerovatnije tokom februara, ali će odluka o tome biti donijeta kada TS okonča izbor vršioca dužnosti VDT-a.

Početkom juna prošle godine na zahtjev GST-a u SDT su na period do dvije godine upućena tri tužioca - Jovan Vukotić, Vukas Radonjić i tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

Iako je pomoć tražio brzo po stupanju na dužnost GST je morao da sačeka zeleno svjetlo TS-a jer je to tijelo moralo prvo da okonča popunjavanje manjka tužilaca u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, pa tek onda da mu pošalje tužioce koje je želio da vidi u svom timu.

Koliko vjeruje tužiocima, koje je tražio da mu TS uputi, najbolje govori podatak da Vukotić i Radonjić duže gotovo sve velike predmete i istrage otvorene za mandata novog GST-a, dok je tužiteljka Čolan - Deretić dobila referat - predmete ratnih zločina.

Bonus video: