Krivicu nadležnih za udes u Rogamima još ispituju

Vještak saobraćajne struke još nije završio, niti dostavio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nalaze vještačenja udesa u Rogamima, u kom su u novembru prošle godine stradali Aleksandra Koruga i njeni sinovi

31265 pregleda 10 komentar(a)
Najavili nevrijeme, ali nijesu blokirali saobraćaj: Mali most preko Širalije, Foto: BORIS PEJOVIC
Najavili nevrijeme, ali nijesu blokirali saobraćaj: Mali most preko Širalije, Foto: BORIS PEJOVIC

Vještak saobraćajne struke još nije završio, niti dostavio Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nalaze vještačenja udesa u Rogamima, u kom su 20. novembra prošle godine stradali Aleksandra Koruga (43) i njeni sinovi Nemanja (19) i tri godine mlađi M.

To su “Vijestima” odgovorili iz ODT Podgorica, kojim rukovodi tužilac Duško Milanović.

”U predmetnom slučaju u toku je postupak izviđaja, u kojem je naređeno vještačenje vještaka odgovarajuće struke, koje još nije završeno”, odgovorio je tužilac Milanović.

Iz tužilaštva kojim rukovodi nakon nesreće kazali su da će, ukoliko se utvrdi da je izazvana propustom bilo kog državnog organa, protiv odgovornih lica biti pokrenut postupak.

Aleksandra Koruga i dvojica njenih sinova nijesu 20. novembra uspjeli da se spasu iz nabujalog potoka Širalija, kada je bujica odnijela automobil u kom su bili.

Saobraćaj nije bio blokiran iako je voda poplavila most.

Direktorat za zaštitu i spasavanje, dva dana ranije upozorio je na moguće posljedice od nevremena i pozvao nadležne da budu u pripravnosti.

Nakon udesa iz ODT-a su objasnili da je državni tužilac izašao na lice mjesta i obavio uviđaj, tokom kojeg je dao odgovarajuće naredbe kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa saobraćajnom nesrećom.

Tada su i najavili pokretanje postupka, ukoliko utvrde propuste bilo kojeg državnog organa.

Nakon nesreće u Rogamima
Nakon nesreće u Rogamimafoto: Luka Zeković

Prethodno, i iz izvršne vlasti su najavili da će ispitati čija je odgovornost to što most na potoku Širalija nije bio zatvoren za saobraćaj u nedjelju 20. novembra, uprkos tome što je usljed nevremena dio puta bio neprohodan, a taj prelaz duboko pod vodom.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod čijim patronatom je i Direktorat za zaštitu i spasavanje, ranije su izbjegli direktan odgovor na pitanje da li će tražiti da se utvrdi čija je odgovornost što kritične tačke, poput “malog mosta” preko potoka Širalija, nijesu bile adekvatno obezbijeđene uprkos upozorenju Direktorata.

Ustvrdili su da dok nije prijavljena nesreća, nijesu obaviješteni da je lokalni put u Rogamima zatvoren za saobraćaj.

”U vezi sa saobraćajnom nezgodom koja se dogodila 20. 11. 2022. godine u Podgorici, u mjestu Rogami, u kojoj su, nažalost, stradale tri osobe, želim da Vas upoznamo da OB Podgorica do momenta same nesreće nije dobilo bilo kakvu prijavu da je lokalni put u naselju Rogami zatvoren za saobraćaj, usljed izlivanja rijeke Širalije iz rječnog korita. Niti je prije iste prijavljena bilo koja druga saobraćajna nezgoda na ovom lokalnom putu”, odgovorili su iz MUP-a, na čijem čelu je Filip Adžić.

Pozivajući se na informacije Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, iz Direktorata su 18. novembra saopštili da se “u predstojećim danima očekuju nepovoljne vremenske prilike”, zbog čega su sve učesnike u sistemu zaštite i spasavanja pozvali da podignu nivo operativne spremnosti.

”Kako su zbog nepovoljne meteorološke situacije mogući određeni problemi na terenu, naročito u centralnim i južnim predjelima, Direktorat apeluje na građane i lokalne komunalne službe da svoje aktivnosti prilagode navedenoj situaciji”, naveli su tada.

Ipak, most preko Širalije nije bio zatvoren za saobraćaj.

Tog jutra, nešto poslije pet sati, bujica je u vodu odnijela automobil za čijim aupravljačem je bio muškarac koji je isplivao i spasio se. Dva sata kasnije Širalija je bila kobna za tročlanu porodicu Koruga.

Aleksandra Koruga i njeni sinovi nijesu uspjeli da se spasu iz nabujalog potoka.

Majka je ispala iz automobila koji je voda počela da nosi, ali se utopila. Njeno tijelo iz vode je izvučeno odmah nakon nesreće, a beživotna tijela njenih sinova ronioci Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele izvukli su nešto kasnije iz automobila koji je bio pod vodom.

Danilo Mijajlović iz Regionalnog ronilačkog centra Bijela poslije nesreće rekao je da su ronioci, nakon kraće potrage, na pet metara dubine pronašli vozilo u kojem su se nalazila dva beživotna tijela.

”Tijela smo izvukli i predali nadležnim organima na dalje postupanje”, rekao je Mijajlović 20. novembra “Vijestima”.

Bonus video: