Uhapšen "majstor za stare kišobrane"

Po nalogu tužiteljke Maje Janković službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica juče uhapsili Demira Adžovića, osumnjičenog za dvije krađe. Rukovodilac podgoričkog Osnovnog tužilaštva, Duško Milanović, pozvao građane da prijave krađe

50729 pregleda 40 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako društvene mreže vrve od upozorenja da podgoričkim naseljima hara lopov - stariji, sijedi muškarac koji “upada” u kuće pod izgovorom da popravlja stare kišobrane, samo jedna krađa prijavljena je Upravi policije.

Umjesto da dramatično iskustvo sa lopovom pošalje popularnim stranicama na Instragramu i Fejsbuku, ili ih pak sama objavi, Podgoričanka N. J. podnijela je krivičnu prijavu protiv nezvanog gosta zbog krađe dva para patika.

Po toj prijavi juče je u podgoričkom Odjeljenju bezbjednosti saslušan Demir Adžović (76), saznaju Vijesti.

Nakon saslušanja uhapšen je zbog sumnje da je počinio dva krivična djela krađa.

Iz Uprave policije za Vijesti su kazali da je o događaju obaviješteno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

”Uz izuzetnu saradnju sa postupajućom tužiteljkom Majom Janković veoma brzo smo identifikovali i procesuirali Adžovića. Tužiteljka je krivično djelo kvalifikovala kao krađa u produženom trajanju”, kazali su nezvanično iz UP.

Snimljen dok bježi iz stana
Snimljen dok bježi iz stanafoto: Instagran/screenshot

Krivičnim zakonikom propisano je da će se novčanom ili kaznom zatvora do tri godine kazniti onaj ko tuđu pokretnu stvar oduzme drugom u namjeri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Iz UP objašnjavaju da su juče, po nalogu tužiteljke, uzeli izjavu i od državljanke Rusije P. K., kojoj je Adžović iz stana pokušao da ukrade torbu sa novcem.

Ona je inspektorima ispričala da je prije tri dana - 1. februara, u hodniku svog stana zatekla starijeg muškarca, sijede kose i brade kako pretura po njenom novčaniku koji se nalazio u torbici.

”Kada je izašla iz sobe u kojoj je bila sa sedmomjesečnom bebom, stariji muškarac bacio je torbu i novčanik na pod, a zatim pobjegao iz stana i krenuo da bježi stepeništem ka izlazu zgrade”, ispričala je oštećena inspektorima.

Rekla im je i da je svojim telefonom snimila bijeg lopova i predala im snimak.

Milanović: Prijavite sve krađe

Rukovodilac ODT Podgorica, državni tužilac Duško Milanović, saopštio je Vijestima da je Adžić uhapšen po nalogu tužiteljke Maje Janković.

”Lišen je slobode zbog sumnje da je izvršio dvije krađe - 31. januara i 1. februara, međutim, operativne informacije govore da je počinio mnogo više krađa. Zbog toga apelujem na građane da svi, koji imaju takvo iskustvo sa njim, to i prijave policiji ili direktno u tužilaštvu. Takođe, koristim priliku da podsjetim građane da samo odgovornim ponašanjem možemo učiniti našu zajednicu bezbjednom, a da bismo to postigli, važno je da svi znaju kojim institucijama se prijavljuju krivična djela, kao i da znaju da je obaveza svih nas da prijavljujemo krivična djela, ili učinioce krivičnih djela, ako nam je poznat njihov identitet”, rekao je Milanović.

Njegove fotografije i snimci kako bježi iz tuđih stanova, ili kuća, minula tri mjeseca dijele se na društvenim mrežama.

Novinarki Vijesti rečeno je da je osumnjičen da je upao u kuću u Maslinama, u kom je starija žena bila sama - odgurno je i ukrao nekoliko stvari. Na osobu istog fizičkog opisa žalili su se i iz Bloka V, sa Konika, iz naselja Stari aerodrom, Zagorič, Preko Morače...

Pozvao oštećene da prijave “susrete” s Adžovićem
Pozvao oštećene da prijave “susrete” s Adžovićemfoto: Boris Pejović

”Danas je ušao u stan moje majke. Čuvajte se. Nije prvi put. Predstavlja se da popravlja kišobrane”, “Ušao nam je u stan dok sam bila sa malom bebom od sedam mjeseci, u pitanju je Stari aerodrom, Bulevar Ibrahima Koristovića”, “Danas je bio kod nas, pobjegao je”...

To su samo neke od objava koje izazivaju salvu komentara, među kojima je dosta onih koji su imali bliski susret.

Prema nezvaničnim informacijama iz Uprave policije Adžović ima bogat policijski dosije. U njemu su, objašnjavaju iz te bezbjednosne institucije, dominantno krađe, ali i jedno teško krivično djelo, počinjeno prije nekoliko decenija.

Bonus video: