Tužilaštvo bez šefa bar do srijede

Tužilački savjet trebalo bi u srijedu da izabere jednog od 43 tužioca, koji će u v.d. stanju rukovoditi Vrhovnim državnim tužilaštvom. Upućeni tvrde da rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović ima najviše šansi da sjedne u fotelju šefa tužilaštva

14580 pregleda 3 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC
Sa jučerašnje sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: BORIS PEJOVIC

Tužilačka organizacija najmanje dva dana biće obezglavljena, jer Tužilački savjet nije juče izabrao novog vršitelja dužnosti vrhovnog državnog tužioca, nakon konstatovanja prekida mandata v.d. VDT-a Maji Jovanović.

Zakon o državnom tužilaštvu, ali ni Poslovnik nijesu pravno uredili šta da se radi u takvim situacijama.

Sagovornici “Vijesti”, međutim, tvrde da takvo stanje neće dovesti do blokade te institucije, jer se očekuje da će posao određivanja nasljednika Maje Jovanović sigurno biti okončan u srijedu.

Tužilački savjet na jučerašnjoj sjednici nije izabrao između dva kandidata koji su se prijavili na neformalni poziv za v.d. VDT-a, jer pravnik Milorad Miško Marković ni specijalna tužiteljka Sanja Jovićević nijesu dobili potrebnu većinu da bi bili izabrani za v.d. mandat.

Markoviću je falio glas, jer je pet članova TS-a dalo podršku da pravnik preuzme rukovođenje tužilačkom organizacijom, dok su Sanju Jovićević podržale samo tužiteljke Đurđina Nina Ivanović i Tatjana Begović, dok su ostali bili uzdržani.

”Predložio bih da se sjednica prekine, te da se sjutra ili preksjutra opet sastanemo kako bismo se u međuvremenu upoznali sa imenima kandidata sa spiska tužilaca”, rekao je član TS-a Siniša Gazivoda.

Njegov predlog su podržali ostali članovi TS-a tako da će se tek u srijedu, nakon 14 časova, znati ko će od tužilaca sjesti u najvažniju fotelju Državnog tužilaštva.

Milanović u igri

Sekretarijat Tužilačkog savjeta dostavio je članovima Tužilačkog savjeta spisak na kojem se nalaze 43 imena tužilaca, koji prema članu 43 Zakona o državnom tužilaštvu imaju pravo da budu određeni za v.d. VDT-a.

Upućeni tvrde da ponajviše šansi da bude izabran na šestomjesečni v.d. mandat ima rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Duško Milanović, koji je gotovo 20 godina karijerni tužilac.

Milanović je prošao put od tužioca do rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju, a potom ga je ovaj saziv TS-a ljetos izabrao za rukovodioca ODT-a Podgorica kada je imao ubjedljivu prednost u odnosu na protivkandidata. Milanović je u prošlom sazivu bio i član Tužilačkog savjeta.

Osim Milanovića razmišlja se i još jednoj opciji...

Da bi neko od tužilaca bio određen za v.d. VDT-a Tužilački savjet mora osim većine u tom tijelu imati i saglasnost tog tužioca da želi da obavlja v.d. mandat VDT-a.

Sjajna biografija, ali...

Na poziv TS-a za v.d. VDT-a prijavili su se pravnik Milorad Marković i tužiteljka Sanja Jovićević, zbog čega su gotovo svi članovi tokom sjednice iznosili stav da su njihove biografije sjajne, ali se moglo čuti da je Markoviću zamjerka što nema tužilačko iskustvo

Ključna zamjerka zbog koje je većina članova TS bila uzdržana tokom glasanja za tužiteljku Jovićević bila je što nije podnijela ostavku u Tužilačkom savjetu kada se prijavila za v.d. VDT-a, jer smatraju da član 27 Zakona o državnom tužilaštvu ograničava takvu mogućnost.

”Sanja Jovićević ima sjajne ljudske i profesionalne reference, ali imajući u vidu ograničavajući zakonski član - biću uzdržan tokom glasanja. Nikada u životu nijesam imao komunikaciju sa Markovićem, ali njegov Program rada pokazuje da je riječ o profesionalcu”, kazao je član TS-a Borivoje Đukanović.

Da Marković bude na čelo VDT-a glasali su Stevo Muk, Bojan Božović, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Đukanović.

Tužiteljka Ivanović tokom rasprave kazala je da ima osjećaj da ti članovi TS-a hoće da “eliminišu kandidatkinju Jovićević”.

”To nije u redu. Za kolegu Markovića rekli ste dovoljno, ne bih da se ponavljam. Ali želim da kažem ko je Sanja Jovićević. Karijerni tužilac sa skoro 19 godina rada u tužilačkoj organizaciji i prošla je put sa izuzetnom radnom biografijom. Treba da imamo u vidu da mi određujemo vršioca dužnosti, nekog ko poznaje tužilačku organizaciju i rad. Zbog toga mislim da je njena biografija preporučuje za poziciju v.d. VDT-a”, navela je Ivanović.

Gazivoda kao i lani

Ugledni pravnik Siniša Gazivoda i juče kao i prošlog 5. februara, kada se birala Maja Jovanović, imao je stav da vršioca dužnosti treba birati iz tužilačke organizacije.

”Imajući u vidu okolnost da je Jovićević član TS-a i da u ovoj proceduri nije podnijela ostavku, neću moći da podržim njenu prijavu. Za Markovića sam saglasan da je riječ o biografiji gdje je uložen ogroman trud, ali moja viđenje je da neko ko pretenduje na poziciju v.d. VDT-a mora biti neko ko ima stručno i praktično iskustvo u pravosuđu. Ovdje se otvara i ono staro pitanje još iz februara prošle godine, da li se za v.d. VDT-a može odrediti lice koje nije tužilac. Tako nešto bilo bi zakonito, ali uvažavajući autoritet mišljenja Venecijanske komisije iz kojeg proizilazi da za v.d. VDT-a treba odrediti nekoga ko je državni tužilac sam lani glasao da se Maja Jovanović tada odredi. Naročito uvažavajući autoritet mišljenja Venecijanske komisije pri tom stavu sam i dalje”, kazao je Gazivoda.

TS je juče konstatovao prekid v.d. mandata Maji Jovanović, koja je u dva mandata od po šest mjeseci rukovodila tužilačkom organizacijom. Ona će ostati da radi kao tužilac u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Državno-tužilačka organizacija u v.d. mandatu je od oktobra 2019. godine, a TS je u postupku izbora predloga između troje kandidata koji su se prijavili na javni poziv za VDT-a u punom mandatu.

Mašnići i dalje traže pravdu

Predstavnik porodice Mašnić - Neđeljko Mašnić i juče je bio ispred sale za sastanke Tužilačkog savjeta, gdje je tražio i od budućeg v.d. VDT-a da razriješi tužiteljku Sofiju Lukovac iz Nikšića.

TS je ljetos donio odluku da je pritužba porodice Mašnić protiv tužiteljke Lukovac opravdana, jer nije ispoštovala sve procesne korake kada je rukovodila uviđajem nakon saobraćajne nesreće u ljeto 2018. godine kada su kod Jasenovog Polja stradali sin i otac, Vuk i Đorđije Mašnić.

Bonus video: