Gruda i Dašić oslobođeni optužbi za primanje mita

Optužbi je oslobođen i Bahtijar Murić za ‘davanje mita’ Grudi i Dašiću

5464 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Službenici granične policije Almir Gruda (46) i Darko Dašić (47) iz Berana, oslobođeni su danas u Višem sudu u Bijelom Polju optužbi za primanje mita, 2019. godine.

Optužbi je oslobođen i Bahtijar Murić za ‘davanje mita’ Grudi i Dašiću.

Dvojica službenika UP, sektora Granične policije Rožaje, tvrdili su tokom postupka da trećeoptuženog Bahtijara Murića (39) iz Rožaja znaju samo iz viđenja i da sa njim nisu imali poslovnih kontakata, poričući da su od bilo koga primali mito.

Oni se terete da su izvršili krivično djelo u periodu od 1. jula do 31. oktobra 2019. godine, prilikom obavljanja službenih dužnosti koje podrazumijevaju nadzor državne granice, zahtijevajući i primajući mito od više lica.

Tužilaštvo je tokom postupka upućivalo predlog da se razgovori, koji su snimljeni mjerama tajnog nadzora filtriraju, što u Forenzičkom centru Crne Gore nije bilo moguće, dok je njihova odbrana ukazivala da su razgovori snimani pomoću takozvanih ambijentalnih mikrofona-bubica, ističući da je takvo snimanje pritivustavno.

Prema optužnici, njih dvojica su zahtijevali i primali mito u novcu od više nepoznatih lica koja krijumčare akciznu i drugu robu razne namjene u većim količinama sa teritorije Srbije na teritoriju Crne Gore i obratno.

Gruda i Dašić su prema optužnici od NN lica uzeli mito u iznosu od 20 eura, da ne preduzmu službene radnje.

”NN lice je mimo graničnog prelaza, preko carinske linije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Srbije u Crnu Goru unijelo neutvrđenu količinu cigareta. Optuženi ga nisu spriječili, niti preduzeli radnje otkrivanja i privođenja, kao izvršiocu kriivičnog djela krujmčarenja”, navodi se u optužnici.

U tom aktu dalje piše da su 5. jula 2019. godine, u mjestu Stupa, kao službenici za vršenje službenih radnji nadzora državne granice i sprečavanja NN lica da izbjegavanjem carinskog nadzora unose robu iz Srbije u Crnu Goru, zajedno od okrivljenog Bahtijara Murića primili mito u iznosu od 60 eura.

"Nakon toga je Murić u Crnu Goru unio neutvrđenu količinu kafe. Istog dana na istom mjestu od NN lica su uzeli mito u iznosu 30 eura”.

Mito su uzimali, dodaje se u optužnici, i 18. jula i 20. septembra, od nepoznatih lica.

I Murić je negirao izvršenje krivičnog djela - davanje mita, u sticaju sa produženim djelom krijumčarenje.

Oslobađajuća presuda je donesena jer, kako je saopšteno iz Suda, nije dokazano da su okrivljeni počinili krivična djela stavljena im na teret.

Troškovi postupka padaju na teret budžeta Crne Gore dok će o trokovima za branioce sud odlučiti posebnim rješenjem.

Bonus video: