Suđenje za smrt maloljetnice: Miks supstanci doveo do oštećenja mozga

Izjašnjavao se vještak medicinske struke

10226 pregleda 1 komentar(a)
Suđenje se nastavlja 3. maja, Foto: Boris Pejović
Suđenje se nastavlja 3. maja, Foto: Boris Pejović

Vještak dr Nemanja Radojević kazao je da je kod sada pokojne A.V. (17) dijagnostikovano toksično oštećenje mozga, a da je smrt nastala kao posljedica kombinovanog dejstva različitih supstanci, među kojima su “benzodiazepini”, to jest “ksalol”, zatim marihuana, insulin.

To je kazao juče u bjelopoljskom Všem sudu, pred kojim Vehbo Čoković odgovara zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Vlasnika diskoteke “Herc” optužnica tereti da je u periodu od 20. do 24. juna pretprošle godine, u prostoriji svog stambenog objekta maloljetnici neovlašćeno prodao “ksalol”. Ona je nakon nekoliko mjeseci preminula u Kliničkom centru.

U odbukcionom nalazu, vještak Radojević zaključio je da je kod A.V. (17) ustanovljeno teško hronično oštećenje mozga i zapaljenje pluća, koje predstavlja kompilakciju zdravstvenog stanja nastalo usljed ranijeg trovanja ljekovima, ne isključujući ni upotrebu alkohola.

”Sve ove supstance (ksalol, marihuana, insulin) kumulativnim međusobnim djelovanjem su dovele do poremećaja rada u mozgu i toksičnog oštećenja mozga, kao posljedice poremećaja disanja”, kazao je vještak.

Precizirao je da je toksično oštećenje mozga nastalo istog dana, odnosno neposredno prije prijema u bjelopoljsku Bolnicu, a da je u daljem toku liječenja do oktobra praktično živjela u stanju približnom komi, odnosno vegetirala.

Pojasnio da je sasvim uobičajeno da se na takvo stanje nadovezuje niz drugih stanja među kojima je bila epilepsija i infekcije, te da je u jednoj takvoj epizodi infekcije došlo do zapaljenja pluća, usljed čega je umrla.

Vještak nije mogao da odgovori na pitanje optuženog da li je upotreba 18 tableta “ksalol”, težine 4, 5 miligrama, koliko je nedostajalo na tablama nađenim pored kreveta, moglo da dovede do smrti, tim prije što nije poznata količina koju je ona konzumirala, precizirajući da podatak o količini od koje je teorijski moguće trovanje može dostaviti naknadno.

Svjedok Ajlan Balić, rekao je da nema nikakvih neposrednih saznanja, niti je bio prisutan kada je, navodno, Čoković davao tablete A.V. koja je zajedno sa Anđelom Vesković radila u njegovom lokalu.

Balić je rekao da je posredna saznanja o tome dobijao od Anđele Vesković, ali ne i od pokojne A.V, kako je to tvrdio u istrazi.

”Nisam nikada vidio da je Čoković dao ‘ksalol’ A.V., ali sam primijetio da Anđela Vesković i A.V. piju alkohol i neke tablete, ali ne znam šta su pile, niti da li je bio ‘ksalol’”.

On je istrazi kazao da mu je Anđela Vesković kao i A.V. kazala da je Čoković davao tablete A.V, dok je danas kazao da je to čuo jedino od Anđele Vesković, ali ne i od A.V.

U istrazi je kazao da ga je 22. ili 23. juna, putem potencijarajućim Vajbera, pozvala A.V. i rekla da “joj je Čoković prodao 2-3 table ‘ksalola’ i da će joj još njih prodati kada ih ponovo prepiše u Domu zdravlja”, dok je juče kazao da to nije tačno, poričući da mu je to kazala.

Pojasnio je da je prije saslušanja u Tužilaštvu imao dva suđenja, da nije mogao da se sastavi sa sobom, jer je bio pod terapijom zbog zavisnosti.

Čoković je ranije negirao da je bilo kada bilo šta prodao, pa i “ksalol”.

Sud je odbio predlog advokata odbrane Kemala Čindraka i Nebojše Medojevića da se ukine pritvor optuženom.

Čoković je uhapšen u maju 2022. godine.

Lisice na ruke stavljene su mu nakon što je bjelopoljsko Više tužilaštvo 19. marta naložilo ekshumaciju tijela sedamnaestogodišnje Cetinjanke, koja je preminula 18. februara, nakon osam mjeseci liječenja od, kako se sumnja, predoziranja drogom.

Suđenje se nastavlja 3. maja.