Begović: Radom do rezultata

Tatjana Begović preuzela rukovođenje Tužilaštvom i za “Vijesti” poručila da će zalaganjem nastojati da ostvari konkretne uspjehe

24319 pregleda 8 komentar(a)
Podrška sedam članova Tužilačkog savjeta: Tatjana Begović, Foto: BORIS PEJOVIC
Podrška sedam članova Tužilačkog savjeta: Tatjana Begović, Foto: BORIS PEJOVIC

Zahvalila bih se Tužilačkom savjetu, koji mi je ukazao veliko povjerenje određivanjem za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca. Nastojaću da svojim radom, zalaganjem nastavim sa ostvarivanjem konkretnih rezultata. Istovremeno se nadam da će poslanici u Skupštini u što skorijem vremenu izabrati VDT-a u punom kapacitetu”, kazala je za “Vijesti” nova vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT) Tatjana Begović.

Odluku da Begović preuzme VDT donio je Tužilački savjet, koji je većinom glasova u tom tijelu odlučio da viša državna tužiteljka u Podgorici i do danas članica tog tijela, u narednih šest mjeseci preuzme rukovođenje tužilačkom organizacijom.

Sedam članova tog tijela glasalo je da Begović preuzme fotelju v. d. VDT-a, dok je ugledni pravnik Stevo Muk bio uzdržan. Obrazložio je da je takva odluka protivna duhu Zakona o državnom tužilaštvu, jer je Begović u protekloj godini bila i član TS-a.

Povezani članci

08. Februar 2023.

Tatjana Begović novi v.d. vrhovnog državnog tužioca

”Zakonom o državnom tužilaštvu jasno je propisano da član Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca ne može da bude biran na mjesto rukovodioca niti da napreduje za vrijeme trajanja mandata u TS. Smatram da i u prethodnom slučaju kandidature Sanje Jovićević, kao i u današnjem kandidature Tanje Begović, ne postoje ti procesni, zakonski uslovi da budu određene za v. d. vrhovnog državnog tužioca”, ponovio je Muk i nakon sjednice TS-a.

Za Begović su glasali tužioci Nikola Samardžić, Đurđina Nina Ivanović i ugledni pravnici Siniša Gazivoda, Filip Jovović, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Bojan Božović.

OSTAVKA PA GLASANJE

Kao što su “Vijesti” i najavile uoči nastavka sjednice TS-a, Begović je tokom dana tom tijelu dostavila ostavku na članstvo u Tužilačkom savjetu, jer je njeno ime bilo najprihvatljivije svim članovima TS-a da bude nasljednica Maje Jovanović u vrhu VDT-a.

Peta sjednica Tužilačkog savjeta najprije je nastavljena u 14 časova, a na samom startu konstatovana je ostavka Begović na članstvo u TS-u. Sjednica je potom formalno prekinuta.

Zamjenik predsjednika TS-a Nikola Samardžić novu je zakazao odmah nakon konstatacije ostavke Begović.

Na samom početku član TS-a Filip Jovović predložio je da Begović preuzme v. d. mandat.

”Smatram da ona može na kvalitetan način da odgovori ovom izazovu zbog poznavanja krivično-pravne materije, ali i zbog ljudskih i profesionalnih kvaliteta”, rekao je Jovović.

I ugledni pravnik Borivoje Đukanović kazao je da će sa punim povjerenjem glasati za Begović, znajući njene ljudske i profesionalne kvalitete.

Gazivoda je naglasio da je Begović “podnošenjem ostavke otklonila pravne prepreke da bude određena za v. d. VDT-a”.

”Imajući u vidu etičke i profesionalne kvalitete glasaću za Tatjanu Begović”, kratko je rekao Gazivoda.

Sjednica na kojoj je biran nasljednik Maje Jovanović počela je u ponedjeljak 6. februara ove godine kada nijedan od dvoje kandidata koji su se javili na neformalni javni poziv TS-a nije dobio potrebnu podršku u tom tijelu.

Pravniku Miloradu Mišku Markoviću falio je glas, dok su za specijalnu tužiteljku Sanju Jovićević tog dana glasale tužiteljke Begović i Ivanović dok su ostali članovi bili uzdržani ponajviše jer prije sjednice nije podnijela ostavku na članstvo u TS-u.

Tužilačka organizacija je u v. d. stanju od oktorbra 2019. godine, a Tužilački savjet uporedo sprovodi izborni postupak za VDT-a u punom mandatu.

Na listi TS-a našli su se Milorad Miško Marković, tužiteljka Maja Jovanović i sutkinja Suzana Mugoša.

Bonus video: