Optužbe bez konkretizacije: Sutkinja saslušana, nije saopštila imena

Istraga o sumnjama koje je Hasnija Simonović saopštila na sjednici Sudskog savjeta

31826 pregleda 17 komentar(a)
Sve što sam imala, rekla sam na Sudskom savjetu: Hasnija Simonović, Foto: djuric zoran
Sve što sam imala, rekla sam na Sudskom savjetu: Hasnija Simonović, Foto: djuric zoran

Sutkinja Hasnija Simonović saslušana je u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu o navodima da su neke njene kolege radile nezakonito, ali nije otkrila na koga je konkretno mislila, saznaju Vijesti.

Iz te institucije zvanično je potvrđeno da je sutkinja Vrhovnog suda pozvana da u svojstvu građanina pojasni šta je mislila kada je nedavno na sjednici Sudskog savjeta kazala da "postoji osnovana sumnja da je jedan član Sudskog savjeta iz reda sudija počinio krivično djelo prikrivanja krivičnog djela davanje mita, dok je drugi član iz reda sudija prekršio zakon"...

Vijestima je nezvanično rečeno da tužilac nije došao do konkretnih imena, što je epilog nagoviješten i ranije, jer je Simonovićeva kazala da nije na njoj da otkriva ko se ogriješio o zakon.

"U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, pred postupajućim tužiocem, saslušana je H.S, u predmetu koji je ovo tužilaštvo formiralo po sopstvenoj inicijativi. Zbog zaštite interesa postupka koji je u toku, ne mogu saopštiti detalje iskaza. Nakon preduzetih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, postupajući tužilac donijeće odluku o kojoj će javnost biti blagovremeno obaviještena", rekao je Vijestima rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović.

Sredinom januara, tokom rasprave o konstatovanju prestanka njene sudijske funkcije zbog penzionisanja, Simonović je rekla da postoji osnovana sumnja da je član Savjeta iz reda sudija "zažmurio" na primanje mita, a da je drugi kolega sudija prekršio zakon, "te da za to nije sigurna dok ne provjeri"...

Ona je, međutim, nakon toga saopštila Vijestima da ne zna ko su sudije koje su navodno radile protivzakonito.

"Sve što sam imala, rekla sam na Sudskom savjetu, koliko su mi dopustili. Sama sam rekla da nijesam sigurna i nije moje da istražujem. Kad budem saznala i budem sigurna ko su, saopštiću nadležnim organima, jer sudije sude na osnovu dokaza i činjenica", kazala je Simonović tada.

Nedugo zatim, iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva objasnili su da su samoinicijativno formirali predmet zbog navoda te sutkinje.

"U tom predmetu provjerićemo njene navode kako bismo utvrdili da li u bilo čijim postupcima ima elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, a koja su u stvarnoj i mjesnoj nadležnosti ODT Podgorica. Sutkinja Simonović biće saslušana u tom predmetu i imaće priliku da sa tužiocem podijeli svoje sumnje i saznanja. Ukoliko postupajući tužilac, tokom postupka, utvrdi da ima elemenata bića krivičnog djela iz nadležnosti nekog drugog tužilaštva, predmet ćemo dostaviti tom tužilaštvu", rekao je Milanović.

Iz Sudskog savjeta su nakon sjednice poručili da se ograđuju od izjava njihove koleginice, apostrofirajući da je to saopštila prilikom odlučivanja po četvrtoj tački dnevnog reda prve sjednice u ovoj godini, odnosno tokom konstatovanja prestanka njene sudijske funkcije...

"Sudski savjet se ograđuje od iznijetih tvrdnji sudije Simonović i poziva nadležne državne organe da utvrde njene navode, kako bi zaštitio integritet i dignitet članova Sudskog savjeta kao organa koji obezbjeđuje nezavisnost, samostalnost, odgovornost i profesionalnost sudova i sudija", navodi se u reagovanju Sudskog savjeta.

Bonus video: