Pešukić: Tužiteljka me zastrašujuće gleda

Optužena za krađu vrijednog nakita iz kuće bankara Aca Đukanovića tražila izuzeće Nataše Bošković

14610 pregleda 14 komentar(a)
Ana Pešukić (pokrivena) i Nataša Bošković dolaze u sud, Foto: BORIS PEJOVIC
Ana Pešukić (pokrivena) i Nataša Bošković dolaze u sud, Foto: BORIS PEJOVIC

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković, pristrasna je, na prethodnom ročištu je pokazala animozitet prema meni, a istovremeno se došaptavala sa pravnim zastupnikom oštećene Gabrijele Đukanović, advokatom Zoranom Pažinom i pokazala prisan odnos sa njim. Zbog toga, tražim njeno izuzeće, kazala je juče u sudnici Višeg suda Ana Pešukić, koja odgovara za krađu zlata iz kuće bankara Aca Đukanovića.

Pešukićeva je to rekla pred sudijom Nenadom Vujanovićem, koji je na prethodnom ročištu preuzeo postupanje u tom predmetu od kolege Gorana Šćepanovića.

Ona je optužena da je iz kuće jednog od vlasnika Prve banke ukrala veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata... - vrijednosti 331.500,27 eura.

Pešukićeva je ustvrdila da od početka procesa postoji ozbiljna opstrukcija, a potom je tužiteljku Bošković optužila da je nastavila kontinuitet nezakonitog postupanja svoje prethodnice, penzionisane specijalne tužiteljke Stojanke Radović:

”Protiv koje sam, zbog ovog postupka, podnijela krivičnu prijavu i tužbu”.

Ustvrdila je i da specijalna tužiteljka zanemaruje svoju obavezu da pravilno sagleda sve činjenice koje idu u njenu korist.

”Sumnjam u pristrasnost i zbog njenog prisnog odnosa sa advokatom Pažinom, koja se ogleda u tome da je na prethodnom ročištu, na, po meni neprimjeren način, komunicirala sa njim. Takođe, istakla bih da je meni uputila poglede iz kojih se izvodi zaključak da ima animozitet prema meni, što je kod mene izazvalo pravnu nesigurnost. To su, između ostalog, razlozi zbog kojih tražim njeno izuzeće”, rekla je Pešukić.

Sudija Vujanović pitao je Pešukićevu zbog čega nije to saopštila na prethodnom ročištu, naglasivši da je njegova obaveza, kao sudije, da pazi na postupke svih u sudnici i da bi reagovao da je nešto od toga primijetio.

Optužena mu je odgovorila da je željela da se konsultuje sa svojim braniocem, advokatom Rankom Radonjićem, koji je, kako tvrdi, na tom ročištu bio odsutan iz opravdaniih razloga.

”Pravno sam neuka stranka i nisam znala da li su to dovoljni razlozi za izuzeće, zbog toga sam prećutala kada se to dogodilo i sačekala konsultacije”, odgovorila je.

Tužiteljka Bošković odgovorila je u sudnici da nema nikakav animozitet prema optuženoj Pešukić, da je njen zahtjev nezakonit i neosnovan.

”Izabrana sam na legalnom konkursu 2015. godine za specijalnu tužiteljku, a ne dovedena, kako je to optužena rekla. Nisam ja ničiji kadar, niti nastavljam ičiju praksu.Ovaj predmet sam dobila kada se koleginica Radović penzionisala, kao i mnoge druge u kojima je ona podigla optužnicu. Naglašavam da je optužena Tužilačkom savjetu podnijela pritužbu na moje postupanje, koja je odbačena kao neosnovana”, rekla je Bošković.

Advokat Pažin kazao je da su tvrdnje optužene Pešukić apsolutno netačne, pravno neutemeljene i da predstavljaju zloupotrebu procesnog prava.

Pešukićeva je, komentarišući optužbe da opstruira postupak, sudiji rekla da na jedan pretres, 20. ili 21. aprila prošle godine nisu došli ni tužiteljka ni Pažin “jer im je bio važniji interes Vesne Medenice”.

Sudija Vujanović svim učesnicima postupka poručio je da neće dozvoliti bilo kakve opstrukcije i zamolio ih da budu konstruktivni.

Na početku pretresa on je konstatovao da nije došla oštećena Gabrijela Đukanović, a potom i da će tokom postupka procijeniti da li je nužno da se saslušaju svi predloženi svjedoci, jer, kako je rekao, neki od njih nemaju nikakva saznanja o predmetu optužbe.

Nikšićanka je još u martu 2020. godine priznala tada osnovnom državnom tužiocu Vukasu Radonjiću da je ukrala vrijedan nakit, ali je predmet preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

U oktobru te godine, tadašnja specijalna tužiteljka Stojanka Radović protiv nje je podigla optužnicu, tvrdeći da je sa zlatarima Filipom i Čedom Ralevićem formirala krimi-organizaciju.

Prema optužnici, Filip Ralević podstrekao je Anu Pešukić da iskoristi povjerenje porodice Đukanović i iz ormana njihovog stana otuđi veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata.

Bonus video: