Ponovo izuzet iskaz optuženog Ilije Dedovića, nastavljeno suđenje Kašćelanu i ostalim optuženim

Sudija Rabrenović je navela da je sud izvršio uvid u audio video materijal davanja pomenute izjave, te da je na osnovu toga odlučeno da se ta izjava izuzme i da ne može da služi kao dokaz

12082 pregleda 0 komentar(a)
Sa privođenja Kašćelana, Foto: Luka Zeković
Sa privođenja Kašćelana, Foto: Luka Zeković

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović, danas je u Višem sudu u Podgorici, nastavljeno suđenje Slobodanu Kašćelanu i ostalim optuženim.

Sudsko vijeće je danas izuzelo iz dokaznog materijala iskaz optuženog Ilije Dedovića.

Sudija Rabrenović je navela da je sud izvršio uvid u audio video materijal davanja pomenute izjave, te da je na osnovu toga odlučeno da se ta izjava izuzme i da ne može da služi kao dokaz. Na ovu odluku - rešenje, SDT ima pravo žalbe.

“Iz spisa predmeta izdvaja se zapisnik sa saslušanja Ilije Dedovića od 14. septembra 2016. dat pred SDT. On ne može služiti kao dokaz, niti se vršiti uvid u njega. Ilija Dedović je tada saslušan bez angažovanog advokata i navedenih razloga za to”, navodi se u odluci suda.

U novembru prošle godine, sud je takođe izuzeo Dedovićevu izjavu, ali je rješenjem Apelacionog suda, ta odluka ukinuta i vraćena na ponovno odlučivanje.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Advokat Marko Radović je sudu danas ukazao da se pet godina nije mrdnulo s smjesta u ovom predmetu

“Sudija razumijem da nije do vas, vama je nedavno ovaj predmet dodijeljen u rad. Ovo je specijalan predmet, pet godina nismo mrdnuli s mjesta”, kazao je advokat.

Na jednom od prethodnih glavnih pretresa, advokat Radović je istakao da je iskaz koji je Dedović dao sačinjen nezakonito. Kao razlog za tu nezakonitost naveo je da je on bio angažovan kao advokat Ilije Dedovića ali da ga niko, ni SDT, nije kontaktirao da dodje kao što zakon predvida i prisusutvuje saslušanju Dedovića u SDT.

“Iz spisa predmeta izdvaja se zapisnik sa saslušanja ilije Dedovića od 14. 09. 2016. dat pred SDT. On ne može služiti kao dokaz, niti se vršiti uvid u njega. Ilija Dedović je tada saslušan bez angažovanog advokata i navedenih razloga za to”, navodi se u odluci suda.

Ovom optužnicom je obuhvaćen Slobodan Kašćelan, Aleksandar Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Igor Đurišić, Davor Prelević, Miloš Radonjić, Nikola i Igor Andrić, Goran Ljubatović, Tripo Moškov, Đerđ Camaj, Aleksandra Bogićević , Stefan Brnović, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović, krajem maja 2010. godine, organizovali su kriminalnu grupu čiji su se članovi bavili švercom droge, iznudama, zelenašenjem, pranjem novca i davanjem mita.

Optužnicom su obuhvaćeni i Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardzić i Ilija Dedović.

Bonus video: