Mugoši će se ponovo suditi zbog sumnje da je oštetio budžet Glavnog grada

Vijeće Apelacionog suda ocijenilo je da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka

24506 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nekadašnjem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši ponovo će se suditi zbog sumnje da je oštetio budžet za oko šest miliona eura.

To je odlučio Apelacioni sud koji je uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), i ukinuo odluku kolega iz Višeg suda kojom je Mugoša oslobođen optužbi.

Mugoša je ranije prvostepenom presudom Višeg suda u Podgorici oslobođen od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Tu odluku donijelo je vijeće sutkinje Vesna Pean.

Vijeće Apelacionog suda ocijenilo je da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka:

"Iz kojih razloga je prvostepena presuda morala biti ukinuta. Po ocjeni Apelacionog suda prvostepeni sud je prilikom donošenja pobijane presude i u samoj presudi počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka na koje se dijelom ukazuje žalbom Specijalnog državnog tužilaštva, a koje je dijelom utvrdio i ovaj sud koje se sastoji u tome da u prvostepenoj presudi nijesu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, razlozi koji su dati su potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni, a u pogledu odlučnih činjenica postoji znatna protivrječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini isprava i samih tih isprava. Naloženo je prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede iz rješenja Apelacionog suda, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu", saopšteno je iz tog suda.

Bonus video: