Kneževića možda izruče, branioci najavili žalbu

Sud u Engleskoj prvostepeno dozvolio ekstradiciju optuženog biznismena Crnoj Gori

17883 pregleda 15 komentar(a)
Knežević ispred Osnovnog suda u Podgorici (arhiva), Foto: Savo Prelević
Knežević ispred Osnovnog suda u Podgorici (arhiva), Foto: Savo Prelević

Optuženi biznismen Duško Knežević možda bude izručen Crnoj Gori, nakon što je to u prvom stepenu odlučio glavni sudija u Vestminsterskom sudu u Engleskoj Pol Goldspring.

To je saopštio pravni tim Kneževića, konstatujući da su razočarani odlukom na koju ću se žaliti.

Jedan od njegovih branilaca, advokat Miloš Vuksanović, nedavno je od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) tražio detaljnu procjenu bezbjednosti za svog klijenta, ali takozvana tajna služba to nije učinila, obrazloživši da nisu ispunjeni zakonski uslovi.

”Danas je donijeta prvostepena nepravosnažna odluka u postupku ekstradicije dr Duška Kneževića Crnoj Gori. Crna Gora je zatražila pred u sudom u Londonu izručenje dr Duška Kneževića u julu 2019. godine. Danas je glavni sudija u Vestminsterskom sudu Pol Goldspring odlučio da slučaj dr Kneževića pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje. Pravni tim dr Kneževića razočaran je odlukom sudije i uložiće žalbu čim za to bude mogućnosti”, saopštila je Kneževićeva odbrana.

Objasnili su da proces podrazumijeva još četiri instance, uključujući odluke Apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu: “Gdje će se razmatrati zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka. Nakon Vrhovnog suda, krajnje odobrenje donosi državni sekretar. Žalbeni proces će biti dug i može trajati godinama. Uvjereni smo da će pravda biti zadovoljena”, piše u saopštenju.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore u više procesa označilo je Kneževića organizatorom kriminalne grupe koja je malverzacijama navodno oštetila budžet za više stotina miliona eura.

Iz Višeg suda u Podgorici ranije je saopšteno da je protiv njega potvrđeno šest, odnosno sedam optužnica - jer je jedna vraćana na doradu.

SDT ga tereti za pranje novca, organizovanje kriminalne grupe, utaju poreza, kao i obavljanje transakcija putem elektronske kupovine. Radi se o slučajevima banaka Atlas i IBM.

Istraga se vodi i protiv Kneževićevih nekadašnjih najbližih saradnika.

U toku su suđenja i zbog slučajeva “Karbon” i “Aerodromi”, a optužnica protiv optuženog podgoričkog biznismena podignuta je i jer je preko tadašnjeg sekretara Vrhovnog tužilaštva Nenada Vujoševića dobijao podatke iz aktuelnih istraga.

Do danas nema niti jedne prvostepene sudske odluke.

Kneževićev branilac u zahtjevu za bezbjednosnu procjenu konstatuje da su Knežević i članovi njegove porodice u periodu od januara do aprila 2019. godine, “pretrpjeli nekoliko napada koji su ugrozili njihove živote”:

“Zbog čega je dobio i upozorenje policije (Osman Warning - upozorenje o smrtnoj opasnosti kojim policija upozorava potencijalnu žrtvu). Od tada je pod specijalnim mjerama antiterorističke jedinice britanske policije (Skotland Yard, Counter Terrorism Command)”, konstatovao je Vuksanović.

Sagovornik Vijesti kaže da je isti advokat ANB-u saopštio da Knežević u kontinuitetu dobija prijeteće poruke preko društvenih mreža i preko nekih posrednika iz Crne Gore.

Prema informacijama Vijesti, iz ANB-a, na čijem je čelu tada bio Savo Kentera, odgovorili su da im ne mogu izaći u susret, odnosno udovoljiti njihovom zahtjevu.

Iz tajne službe pozvali su se na važeću Odluku o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.

U toj odluci, između ostalog, piše da se bezbjednosna procjena i plan obezbjeđenja radi na osnovu izvještaja o bezbjednosnoj procjeni ugroženosti tih lica i objekata i prostora koju sačinjava ANB i na osnovu podataka dobijenih primjenom preventivno-operativnih mjera i drugih podataka i saznanja Policije.

“Na osnovu izvještaja o procjeni stepena ugroženosti... Policija donosi plan obezbjeđenja. Vrste i sadržaj planova obezbjeđenja uređuju se posebnim aktom Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi se u odluci.

Bonus video: