Razbojništva u Crnoj Gori - s oružjem najčešće u pošte i kladionice

Ti objekti i prodavnice 324 puta bili su na meti razbojnika, a novac su najčešće otimali prijeteći zaposlenima pištoljem ili nožem

31891 pregleda 8 komentar(a)
Često na meti razbojnika: Pljačka pošte u Podgorici 2021. godine (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Često na meti razbojnika: Pljačka pošte u Podgorici 2021. godine (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Pošte, kladionice i prodavnice 324 puta bile su na meti razbojnika u posljednjih pet godina, a novac su najčešće otimali prijeteći zaposlenima pištoljem ili nožem.

Od tog broja naknadno je rasvijetljeno 221 krivično djelo, objasnili su Vijestima iz Uprave policije.

Odgovarajući na pitanja Vijesti saopštili su da je tokom prethodne dvije godine počinjeno pet razbojništava na štetu Pošte Crne Gore.

Tokom jedne oružane pljačke PCG, u Nikšiću je, 20. oktobra 2021. godine, braneći novac nikšičkih penzionera stradao zaštitar Ljubiša Mrdak.

”Najveći broj krivičnih djela razbojništvo izvršeno je uz prijetnju pištoljem ili nožem, kojom prilikom su takođe u najvećem broju objekat napada bile sportske kladionice i prodavnice”, objasnili su iz UP.

pljačke grafik
foto: Anđela Ulićević

Naoružani razbojnici najviše su pljačkali 2018. godine - policija je tada registrovala 104 razbojništva po nepoznatom izvršiocu.

Polovina je ostala nerasvijetljena, a u 52 slučaja otkrili su ko je naoružan otimao novac.

Naredne, 2019. godine, pripadnicima Uprave policije prijavljena su 84 razbojništva, od kojih je 60 rasvijetljeno, a godinu kasnije registrovano je 41 krivično djelo:

”Od kojih su 33 rasvijetljena”.

”Kada je riječ o 2021. godini registrovano je 49 krivičnih djela razbojništvo po nepoznatom izvršiocu, od kojeg broja je njih 38 rasvijetljeno, dok je 2022. godine registrovano 46 ovih krivičnih djela, a 38 rasvijetljeno”, odgovorili su iz UP.

Iz Uprave policije Vijestima su odgovorili da su od 1. januara 2021. do 1. januara 2023. godine razbojnici dva puta napali objekte PCG u Podgorici, dva u Herceg Novom i jednom u Nikšiću.

”Od navedenog broja registrovanih krivičnih djela u dva slučaja objekat napada su bila specijalna vozila za transport novca - u Nikšiću i Podgorici”, objasnili su iz UP.

Iz UP nijesu dostavili izdvojen podatak - koliko je od ukupno 229 oružanih pljački počinjenih u periodu 1. januar 2018 - 31. decembar 2020. godine, izvršeno na štetu crnogorske Pošte.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema podacima Vijesti, njihove poslovnice često su bile na meti kradljivaca koji su naoružani pištoljem ili nožem i maskirani, pljačkali objekte Pošte u Podgorici, Bečićima, Baošićima, Nikšiću...

U avgustu 2022. godine Pošta Crne Gore tražila je da im osiguravajuće kuće isplate 573.000 eura po osnovu dvije pljačke njihovih poslovnica godinu ranije.

Tokom jedne od njih, ispred Pošte u Nikšiću, smrtno je stradao radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak.

Prema nezvaničnim informacijama tada je oteto oko 400.000 eura novca predviđenog za penzije. Mrdak je ubijen dok je pokušavao da sačuva novac.

Sedam mjeseci ranije, 16. marta, takođe maskirani razbojnici u Podgorici su oteli blindirano vozilo za prenos novca ispred poslovnice Pošte 2 u blizini Željezničke stanice.

Prva informacija bila je da su razbojnici oteli desetak hiljada eura, a onda su narednog dana iz Pošte saopštili da im fali 50.000 eura. Nakon toga Uprava policije je od Pošte tražila da uradi detaljan popis,nakon čega su prijavili da im je tokom pljačke nestalo 165.000 eura.

Tokom te godine opljačkano je više poslovnica Pošte Crne Gore.

Zakonom predviđena dugogodišnja robija

Krivičnim zakonikom Crne Gore propisana je dugogodišnja zatvorska kazna za one koji izvrše krivično djelo razbojništvo i budu otkriveni.

Od dvije do deset godina zatvora prijeti onome ko upotrebom sile protiv nekog lica ili prijetnjom da će neposredno napasti na život ili tijelo oduzme tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist.

”Ako vrijednost oduzetih stvari prelazi iznos od tri hiljade eura, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina. Ako vrijednost oduzetih stvari prelazi iznos od trideset hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do petnaest godina”, piše u KZ.

Od tri do 15 godina zatvora prijeti onima koji razbojništvo počine kao pripadnici grupe, ili tokom njega nekome sa umišljajem nanesu tešku tjelesnu povredu.

”Ako je pri izvršenju djela iz st. 1 do 3 ovog člana neko lice sa umišljajem lišeno života, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora”, propisano je KZ.

Zatvorsku kaznu dobiće i počinilac razbojništva čiji plijen ne prelazi iznos od sto pedeset eura.

Bonus video: