Postoji osnov sumnje da je Radulović nezakonito izabran za zamjenika direktora Aerodroma Crne Gore

Postoji osnov sumnje da su Darko Đondović i Petar Radulović izvršili krivično djelo - falsifikovanje isprave, naveo je specijalni tužilac Miloš Šoškić

40517 pregleda 67 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Specijalni tužilac Miloš Šoškić obavijestio je bivšu savjetnicu izvršnog direktora "Aerodroma Crne Gore" Biljanu Knežević, koja pred Osnovnim sudom u Podgorici vodi spor protiv te kompanije, da iz izviđajnog dijela postupka proizilazili da postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo - falsifikovanje isprave.

Knežević je pokrenula sudski spor jer tvrdi da je Petar Radulović nezakonito odnosno na osnovu falsifikovane dokumentacije, koju je dostavio na konkurs, izabran za zamjenika direktora "Aerodroma Crne Gore".

Specijalni tužilac je u dopisu naveo da je spise predmeta dostavio Osnovnom državnom tužilaštvu s obzirom da je krivično djelo falsifikovanje isprave, član 412 stav 2 Krivičnog zakonika, iz nadležnosti ODT-a.

"Naime, iz dokaza prikupljenih u izviđaju je prizilazilo da postoji osnov sumnje da je Darko Đondović, kao odgovorno lice u privrednom društvu, svojim potpisom i službenim pečatom preduzeća ovjerio potvrdu sa neistinitim sadržajem, a koju lažnu javnu ispravu je Petar Radulović upotrijebio prilikom konkursa u preduzeću "Aerodromi Crne Gore". Odnosno, postoji osnov sumnje da su Darko Đondović i Petar Radulović izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 stav 2 KZ-a", piše u dopisu specijalnog tužioca.

Knežević, koja je od Agencije za sprječavanje korupcije dobila zvanični status zviždača, već 19 mjeseci vodi sudski spor pred Osnovnim sudom u Podgorici, zato što tvrdi da je Radulović bio na evidenciji nezaposlenih tokom perioda u kom je u spornoj konkursnoj proceduri, dostavio dopis da je bio rukovodilac u "Wir metalopreradi".

ASK je utvrdio da postoji uzročno-posljedična veza između prijava koje je Knežević podnijela protiv ACG, objelodanjivanja potencijalnih nepravilnosti u vezi sa radom te kompanije i vremena pokretanja disciplinskih postupaka, parničkog postupka i krivične prijave uprave kompanije protiv nje.

Ona je u zahtjevu za zaštitu zviždača navela da su protiv nje, nakon otkrivanja i objavljivanja nezakonitih aktivnosti ACG-a, pokrenuta tri disciplinska postupka, te sudski spor pred Osnovnim sudom i krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu.

ASK je pozvao i ukazao Aerodromima na obavezno poštovanje Zakona o sprečavanju korupcije koji se odnosi na zaštitu zviždača, a naročito na slučajeve prestanka radnog odnosa, ukidanja ili promjene radnog mjesta i opisa posla, pokretanje disciplinskog postupka, sprečavanje napredovanja...

Knežević je trenutno stručni saradnik za upravljanje vazduhoplovnom sigurnošću, a bila je savjetnica izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore.

Bonus video: