Kome ide račun za ekološku katastrofu

Vlada planira da proglasi ekocidom zonu vodoizvorišta Bolje sestre zbog nezakonite eksploatacije šljunka, kako bi tražila nadoknadu štete

35756 pregleda 47 komentar(a)
Rušenje postrojenja Montenegro petrola juče, Foto: Jelena Jovanović
Rušenje postrojenja Montenegro petrola juče, Foto: Jelena Jovanović

Vlada planira da proglasi ekološkom katastrofom kompletnu zonu zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, ali i dio korita Morače iz kog se godinama nelegalno eksploatisao šljunak - da bi država mogla tražiti nadoknadu štete koja se mjeri desetinama miliona eura.

To je za “Vijesti” najavio premijer Dritan Abazović, objasnivši da će to uraditi kako bi država mogla da traži naknadu štete, koja se, kako tvrdi, mjeri desetinama miliona eura.

Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Glavnog grada, za koji tvrdi da su ćutanjem na nezakonitosti omogućavale nelegalnu eksploataciju.

Abazović je rekao da kamere, čije postavljanje je nedavno najavio, još nijesu postavljene, jer nadležni rade na uspostavljanju sistema video-nadzora.

”Kamere će uskoro biti postavljene, radi se na sistemu nadzora. Za sada je sve pod kontrolom. Mi radimo ono što je trebalo davno da se uradi - suzbijamo sve kriminalne aktivnosti. Proglasićemo cijelu zonu ekološkom katastrofom, kako bismo mogli da tražimo naknadu štete koja se mjeri desetinama miliona eura. Očekujem da će nadležno tužilaštvo procesuirati i Glavni grad, koji je aktivno učestvovao u devastaciji prostora”, rekao je premijer.

Abazović
Abazovićfoto: Gov.me/R. Koprivica

Abazović ističe da će Vlada nakon rješavanja problema nelegalne eksploatacije šljunka preći na suzbijanje nezakonite sječe šume, a onda i sprečavanje i iskorjenjivanje krivolova.

”Za sada najveću prepreku predstavljaju zakonska rješenja koja su kreirana da se za nijedan problem ne nađe rješenje i biro-mafija”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” zašto se do sada nije stalo na kraj nezakonitoj sječi šume i krivolovu, od čega država trpi enormne štete, Abazović je rekao da ne može sve stići sam.

”Kad sam počeo ovu borbu, oni su počeli sa argumentima ‘zašto ne ovo ili ono’, ne zanima me taj argument, jer idemo redom i obračunaćemo se sa svima koji su sa one strane zakona. Ne mogu stići sve istovremeno. Vlada na čijem sam čelu, napala je sve mafije - škaljarce, kavčane, Bemax, šumare, vlasnike trajekta... Pitanje je gdje su drugi i što su radili? Zašto ovo nijesu radile prethodne vlade i ministri? Što oni nisu krenuli u obračun sa mafijom i organizovanim kriminalom? Da im nisam ja zabranio? Uostalom, što su radili ostali iz državnog aparata decenijama unazad dok je pljačkana država i uništavani resursi svih nas? Ćutali su, žmurili, a poneki i bili na strani devastatora i kriminalaca. Šta je radilo tužilaštvo sa preko stotinu krivičnih prijava? Što su radile inspekcije, Uprava za šume, Uprava za vode? Ništa nisu radili, a građani su ih plaćali da štite njihove, a ne interese kriminalaca”, rekao je Abazović.

Bagerima u postrojenja

Akcija suzbijanja krađe šljunka iz korita rijeke Morače zahuktala se prethodnih mjeseci, a odlukom Vlade juče je srušeno nelegalno postrojenje u Mahali, vlasništvo firme “Montenegro petrol”.

Nakon što je rušenje počelo, ali i nakon što je pravni zastupnik “Montenegro petrola”, advokat Nikola Martinović najavio tužbu protiv države zbog toga, Abazović je novinarima rekao da nijedan od tih objekata nije bio upisan u katastar:

”Sa zadovoljstvom čekamo tužbu. Država neće biti u defanzivi, neka sud na kraju odluči. Nijedan od ovih objekata nije upisan u katastar. Ne samo da treba da odgovaraju vlasnici i da treba da nadoknade štetu koja je veća od 50 miliona eura, jer to će pasti na teret građana Crne Gore. Znaju se imena firmi koje su ovdje radile, kao i pojedinaca, ali firme treba da plate nadoknadu štete. Odgovoran je i Glavni grad. Opet pozivam Upravu policije da preduzmu aktivnosti protiv glavnog gradskog arhitekte, sekretara za urbanizam Opštine Podgorica i gradonačelnika Glavnog grada. Oni su htjeli da prevare sistem i konceptom montažnih objekata dozvole nelegalnu eksploataciju šljunka ovdje, iako elaborati o uticaju na životnu sredinu postoje godinama unazad. I samo zbog njih smo kasnili, samo zbog njih ranije nismo proglasili javni interes, jer izvjesni Barović nije htio da odgovori, ali se nadam da će odgovoriti u Specijalnom državnom tužilaštvu”, kazao je Abazović.

Rušenje objekata u koritu rijeke Morače
Rušenje objekata u koritu rijeke Moračefoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Ministarka ekologije Ana Novaković Đurović najavila je rušenje bespravnih objekata i u drugim opštinama.

”Uspjeli smo da proglašenjem javnog interesa stvorimo pravni osnov i ono što su bile smetnje unutar i van sistema onemogućimo... Odmah nakon uklanjanja objekata...krećemo u sanaciju”, rekla je Novaković Đurović.

Ona je objasnila da je građevinska inspekcija rješenje o rušenju donijela prije nekoliko godina, ali da su vlasnici koristili druge mehanizme - pokušaje legalizacije.

”Što je potpuni nonsens, jer ovi objekti ne postoje u katastru, ali su takva rješenja podnošena Glavnom gradu, koji ih je stavljao u proceduru i time onemogućavao da se rješenja o rušenju izvrše”, objasnila je.

Sud nije vidio rizik po vodoizvorište

Vlada je na sjednici 3. avgusta 2022. godine, na predlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva usvojila Informaciju o nelegalnoj eksploataciji riječnih nanosa (šljunka i pijeska) iz svih vodotoka, čime će se, kako je tada tvrdio resorni ministar Vladimir Joković, zabraniti eksploatacija iz svih vodotoka u Crnoj Gori.

Regionalni vodovod (RV) je od 2013. do 2021. godine u kontinuitetu obavještavao nadležne inspekcijske organe o nelegalnim radnjama u drugoj zoni zaštite izvorišta Bolje sestra, odnosno u koritu rijeke Morače, ali adekvatna reakcija organa je izostala, te nije bilo gotovo nikakvih pomaka i pozitivnih rezultata u rješavanju problema koji prijeti da ugrozi redovno snabdijevanje vodom za šest primorskih opština.

Podgorički Osnovni sud je 8. februara donio novo rješenje, prema kojem postrojenje kompanije “Montenegro petrol” može nastaviti sa radom, odnosno proizvodnjom betona, ali ne i da obrađuje šljunak koji potiče sa te lokacije ili iz Morače.

Taj sud je prvobitno, po predlogu države, zabranio rad postrojenja te privatne kompanije.

U februarskom rješenju, pak, sudije konstatuju da nema dovoljno dokaza da bi te aktivnosti uticale na smanjenje izdašnosti obližnjeg vodoizvorišta.

Građevinska mafija dovela u pitanje turističku sezonu

Nakon što je počelo uklanjanje drobiličnih postrojenja kompanije “Montenegro petrol”, Abazović je kazao da je bilo opstrukcija i javašluka u prethodnom periodu, ali da tome staju na kraj.

Poručio je i da će, ako bude potrebe, cijela Vlada biti na svakoj lokaciji gdje nešto treba da se sruši, odnosno “sravni sa zemljom”.

Premijer je ustvrdio da je građevinska mafija, praveći ekološku katastrofu i uništavajući prostor izvukla stotine miliona eura i dovela u pitanje vodosnabdijevanje u toku ljetnje turističke sezone:

”Sve se radilo bespravno, bez koncesija, nijedan od objekata nije upisan u katastar. Ovako više ne može, to je poruka koju smo htjeli zajednički da pošaljemo jutros”.

Abazović je, govoreći o tome da na određenim mjestima inspektori ne mogu da izvrše zadatak, poručivši im da, ukoliko za to ne postoje objektivne okolnosti, “slobodni da idu kući”.

”Ako zaista postoji neka objektivna okolnost onda je to razumljivo, a svako ko zabušava, nema odlučnost, nije dovoljno hrabar, ne želi da se zamjera, slobodan je da ide kući”, kazao je Abazović.

Poručio je i da je spreman na eventualne tužbe, ističući da se dva advokata pojavljuju na svakom mjestu i u svakom poslu u kom je pljačkana država.

”Državu su mogli da ponižavaju dok je bio DPS na vlasti. Državu više niko neće poniziti, ni onaj što je vlasnik trajekta, ni Montenegro petrola, ni Cijevna komerca, ni Tehnoputa...ni kavčani ni škaljarci, niko, taj se nije rodio”, rekao je Abazović.

Bonus video: