Ponovo će mu suditi za silovanje

Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu

7400 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Okrivljenom B. B. ponovo će suditi za produženo krivično djelo - silovanje, nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu.

Ukinutom odlukom podgoričkog Višeg suda, optuženi B. B. osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Protiv te presude žalbu je izjavio branilac optuženog, advokat D. L. zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakonika, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o kazni.

Odbrana je predložila da Apelacioni sud ukine presudu i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U obrazloženju rješenja, sudije Apelacionog suda navode da se žalbom odbrane osnovano ukazuje da je presuda nerazumljiva, protivrječna sebi i datim razlozima.

”Dispozitivom presude predstavljeno je da je optuženi u više navrata prinudio na obljubu maloljetnu oštećenu upotrebom sile i prijetnje, pri čemu se u odnosu na upotrebu sile ne preciziraju radnje optuženog. Ovakva izreka je nerazumljiva i kontradiktorna sebi i datim razlozima. Posebno imajući u vidu da iz obrazloženja presude proizlazi da je prvostepeni sud upotrebu sile nad oštećenom utvrdio iz navoda iskaza oštećene koja je opisala inkriminisanu radnju koja se dogodila prvi put. Imajući u vidu navedene razloge ovog rješenja, bilo je nužno ukinuti prvostepenu presudu i predmet vratiti na ponovno suđenje. U ponovnom postupku prvostepeni sud će otkloniti bitnu povredu odredaba krivičnog postupka ukazanu ovim rješenjem, izvesti sve ranije provedene dokaze i po potrebi nove, pa će nakon ocjene svakog dokaza pojedinačno i dovodeći ih u međusobnu vezu, biti u mogućnosti da pravilno utvrdi činjenično stanje. Posebno one odlučne činjenice koje se odnose na radnju izvršenja krivičnog djela, a zatim sve izvedene dokaze cijeniti, kako pojedinačno, tako i u međusobnoj vezi, pa će pravilnom ocjenom izvedenih dokaza uz pravilnu primjenu Krivičnog zakonika Crne Gore, biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

U odluci se podsjeća da je prvostepeni Viši sud zaključio da je utvrdio činjenično stanje - da je optuženi izvršio produženo krivično djelo silovanje, na način, vrijeme i mjesto kako je to opisano u izreci presude.

”Dajući razloge za svoju odluku, prvostepeni sud navodi da su rezultati nalaza vještaka odgovarajuće struke, kao i svjedočenja bliskih članova porodice kako optuženog tako i oštećene, ključna podrška vjerodostojnom svjedočenju oštećene maloljetne, koja je na kategoričan, direktan, spontan i iskren način, predočila pojedinosti inkrimisanog događaja. Odbranu optuženog, prvostepeni sud je ocijenio kao neosnovanu i sračunatu na izbjegavanje krivice, budući da je opovrgnuta provedenim dokazima. Prvostepeni sud posebno izvodi zaključak da je optuženi primijenio nad oštećenom silu, i upotrebom sopstvene fizičke snage, prinudio oštećenu na obljubu u više navrata”, piše u rješenju suda.

Bonus video: