Ljekočević heroin prodavao i maskiranom agentu

Iz Tužilaštva tvrde da je Dalibor Ljekočević od septembra 2021. do kraja istog mjeseca 2022. godine okrivljenoj Konatar mjesečno prodavao po 50 grama heroina. U spisima piše i da je potom, u novembru i decembru prošle godine, istu zabranjenu supstancu prodao i prikrivenom policajcu

67923 pregleda 28 komentar(a)
Policajca Ljekočevića dovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic
Policajca Ljekočevića dovode na saslušanje, Foto: Luka Zekovic

Uhapšeni policajac Dalibor Ljekočević u dva navrata drogu je prodao i prerušenom agentu, a tom poslu posredovali su Damir Kuč i Stefan Stefanović, takođe lišeni slobode 8. februara.

To se između ostalog navodi u spisima podgoričkog Višeg državnog tužilaštva, koje rukovodi slučajem protiv grupe prvoosumnjičenog službenika Odjeljenja bezbjednosti Podgorica...

Pojašnjava se da je taj policajac, u periodu od septembra 2021. do kraja istog mjeseca 2022. godine, okrivljenoj Nataliji Konatar jednom mjesečno prodavao heroin, a da je u novembru i decembru prošle godine, istu zabranjenu supstancu prodao i prikrivenom isljedniku.

”Na način što je u periodu od mjeseca septembra 2021. godine pa sve do dana 28.09.2022. godine jednom mjesečno okrivljenoj Konatar Nataliji prodavao heroin u količinama od po 50 grama, za iznose novca od 1.500 do 1.800 eura, a zadnji put dana 28.09.2022. godine okrivljenoj je prodao heroin u količini od oko 80 grama, za iznos od 1.500 eura, koja opojna droga je pronađena pretresom kuće u kojoj ista živi i uz potvrdu oduzeta, a zatim dana 24.11.2022. godine i dana 10.12.2022. godine prikrivenom isljedniku “11111”, prodao je opojnu drogu heroin, u kojoj prodaji su posredovali okrivljeni Kuč Damir i Stefanovic Stefan... u čemu mu je pomogao okrivljeni Ljekočević David”...

Tridesetogodišnji Dalibor Lječković, njegov rođeni, šest godina mlađi brat David, Kuč i Stefanović, uhapšeni su u akciji policije i Višeg tužilaštva, kodnog naziva “Lovka”. Osim njih, okrivljeni u istom predmetu su i Kosovar Šutaj Turkjan, kao i rođena Beograđanka nastanjena u Podgorici Natalija Konatar.

Iz policije su na dan hapšenja saopštili da su tokom te višemjesečne aktivnosti oduzeli ukupno 230 grama heroina, oko 120 grama marihuane, novac u iznosu od 23.345 eura, četiri vozila, 105 komada municije i dvije vage za precizno mjerenje.

U dokumentu VDT-a, navodi se da je policajac Ljekočević nabavio herion, odredio cijenu i saopštio je Kuču i Stefanoviću: “Sa zahtjevom da posreduju u njenoj prodaji, a koji su se prvi put dana 24.11.2022. godine sreli sa prikrivenim isljednikom ‘11111’, te mu ponudili na prodaju opojnu drogu heroin u količini od 50 grama, saopštavajući mu o kakvom kvalitetu droge se radi i da može da nastavi sa njenim daljim miješanjem, koju opojnu drogu je prikriveni isljednik kupio za novčani iznos od 1.300 eura”.

Dio zaplijenjene droge
Dio zaplijenjene drogefoto: Uprava policije

Dodaju da su se s tim tajnim agentom ponovo sreli 10. decembra 2022. godine, na prakingu u podgoričkom naselju Zabjelo, i za 1.500 eura mu prodali ponovo 50 grama heroina.

”Za koje vrijeme se okrivljeni Ljekočević David u oba slučaja svojim vozilom kretao ispred vozila kojim je upravljao Ljekočević Dalibor kod koga se nalazila opojna droga za vrijeme dogovaranja cijene... a sa ciljem da prati ima li policije, te da kao tzv. ‘čistač’ obavijesti okrivljene u slučaju prisustva policije na mjestu primopredaje opojne droge”.

U istim spisima piše i da je Konatar od septembra 2021. godine, pa sljedećih 12 mjeseci više puta prodavala heroin.

”A dana 28.09.2022. godine neovlašćeno je, radi prodaje držala opojnu drogu heroin... na način što je u navedenom periodu heroin, koji je prethodno kupila od okrivljenog Ljekočević Dalibora, prodavala neidentifikovanim kupcima sa teritorije Podgorice za neutvrđeni iznos novca, a dana 28.09.2022. godine u iznajmljenom stanu, u Ulici Vlada Ćetkovića bb držala opojnu drogu heroin, zapakovanu u dva veća PVC pakovanja bruto mase 50,7 grama i 34,9 grama koje je skrivala u donjem vešu, a koju opojnu drogu, kao i vagu za precizno mjerenje su pronašli ovlašćeni policijski službenici prilikom pretresa stana koji koristi okrivljena i od iste uz potvrdu oduzeli”.

Isljednici čekali izmjene zakona...

Uprava policije je na kraju 2021. godine dobila zakonski osnov za primjenu niza mjera tajnog nadzora, između ostalog i jedinicu za prikrivene isljednike, koje su 2018. godine odlukom Ustavnog suda bile stopirane.

To je omogućeno izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku.

Zbog tih pravnih regulativa policija godinama nije mogla u radu da koristi resurse organizacione jedinice za prikrivene isljednike i saradnike, ali ni mogućnosti za simuliranu kupovinu predmeta ili lica i simulirano davanje i primanje mita, pružanje simuliranih poslovnih usluga ili sklapanje simuliranih pravnih poslova, osnivanje fiktivnog privrednog društva, snimanje razgovora uz prethodno informisanje...

Stopirane mjere, objašnjavali su tada u Upravi policije, otežavale su im sprovođenje aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala.

Suđenje za torturu još na čekanju

Policajac Dalibor Ljekočević i još nekoliko njegovih kolega optuženi su za krivično djelo iznuđivanje iskaza u policiji, od oštećenog Benjamina Mugoše, ali početak sudskog postupka je nekoliko puta odlagan u Osnovnom sudu u Podgorici.

Mugoša, Marko Boljević i Jovan Grujičić u maju 2020. godine, kako tvrde, pretrpjeli su policijsku torturu tokom istrage bombaških napada na kuću policijskog službenika Duška Golubovića i lokal “Grand”.

Inspektor Ljekočević optužen je da je torturom iznuđivao iskaz i od Marka Boljevića, dok za torturu nad Grujičićem još niko nije optužen od službenika Uprave policije.

Kosovar u Zagoriču čuvao drogu

Turkjan je, tvrde iz Tužilaštva, od 20. januara 2023. godine pa do 8. februara, dva puta neovlašćeno prodao heroin, a jednom i marihuanu.

Piše da je on, u tom periodu, dva puta NN kupcima iz Podgorice prodao po 10, odnosno 15 grama heroina za po 100 eura:

”Dok je dana 8. 2. 2023. godine u iznajmljenom stanu na adresi Park šuma Zagorič držao 140 PVC pakovanja sa opojnom drogom heroin, ukupne bruto mase 29,1 gram i 101 PVC pakovanje sa opojnom drogom marihuanom, ukupne bruto mase 221,6 grama, kao i dvije vage za precizno mjerenje opojne droge i novac u iznosu od 490 eura koji potiče od prodaje opojne droge, a koju opojnu drogu i predmete su pronašli ovlašćeni policijski službenici prilikom pretresa stana koji koristi okrivljeni i od istog uz potvrdu oduzeli”, navodi se u spisima predmeta.

Bonus video: