Ban nezakonito otpustio Vučinovića

Predsjednik Sindikata “Pomorskog saobraćaja” ponovo dobio presudu u svoju korist

27588 pregleda 9 komentar(a)
Dejan Ban nije želio da komentariše presudu:(ilustracija), Foto: Siniša Luković
Dejan Ban nije želio da komentariše presudu:(ilustracija), Foto: Siniša Luković

Osnovni sud u Herceg Novom presudio je da je kompanija “Pomorski saobraćaj” nezakonito prije skoro tri godine otpustila predsjednika sindikata u toj firmi Ivana Vučinovića.

Sud je obavezao “Pomorski soabraćaj” da Vučinoviću nadoknadi troškove postupka od 1.355 eura. Ova odluka je donesena u ponovljenom postupku, nakon što je Viši sud u Podgorici prihvatio žalbu “Pomorskog saobraćaja” na prvostepenu presudu koja je bila u Vučinovićevu korist, te je predmete vratio na ponovno odlučivanje Osnovnom sudu u Herceg Novom.

U presudi, koju je donio sudija Andrija Marojević, piše da je “Pomorski saobraćaj” neosnovano disciplinski gonio predsjednika sindikata jer je ovaj u oktobru 2019. navodno u dva navrata “neovlašćeno komunicirao sa medijima” – dnevnim listom “Vijesti”. Sud je konstatovao da “Pomorski saobraćaj”, odnosno njegovi upitni organi disciplinskog progona, osim što su Vučinoviću izazvali bespotrebne troškove postupka, nijesu uopšte moglu uvezati sporno ponašanje tužioca sa navodno prekršenim propisima na koje se tuženi poziva”.

U presudi koja je donijeta 9. februara ove godine piše i da Vučinović nije učinio nikakav disciplinski prestup u radu “a kamoli teže disciplinske prekršaje koji su navedeni u odlukama od 9. 12. 2019. o pokretanju disciplinskog postupka i izrečenoj mjeri prestanka radnog odnosa. “Hercegnovski sud je konstatovao da ponašanje Vučinovića ne predstavlja nikakav protivpravni akt slijedeći krivičnopravno načelo da nema prestupa ako nije u zakonu određen.

Dalje se navodi i da veći broj disciplinskih postupaka koje je menadžment “Pomorskog saobraćaja” pokrenuo protiv Vučinovića i ostalih radnika koji su postali članovi sindikata nakon što je sindikat osnovan, kao i Vučinovićevo premještanje bez ikakve procjene potrebe tog čina, na drugo i lošije radno mjesto “ukazuje na očiglednu činjenicu da “Pomorski saobraćaj” i njegovi organi upravljanja vrše pritisak na sindikalnu aktivnost svojih zaposlenih koji na sindikalno organizovanje i djelovanje imaju pravo zagarantovano Ustavom Crne Gore, potvrđenim međunarodnim aktima, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i ostalim pozitivnopravnim propisima Crne Gore”.

Vučinović je godinama bio zaposlen u “Pomorskom saobraćaju” na radnom mjestu biletara, da bi nakon što je u toj firmi koja se bavi trajektnim prevozom na jedinoj trajektnoj liniji u državi Kamenari-Lepetane prvi put nakon njene privatizacije osnovana sindikalna organizacija, kao predsjednik sindikata bio izložen pokretanju disciplinskog postupka, prebacivanju na lošije radno mjesto, te na kraju otkazu u decembra 2019. On je u svim javnim nastupma do sada tvrdio da je razlog takvog ophođenja poslodavca prema njemu činjenica da je u “Pomorskom saobraćaju” aktiviran sindikat, kao i da menadžment te privatne kompanije na čelu sa izvršnim direktorom Dejanom Banom na svaki način nastoji da omete sindikat u radu i ostvarivanju prava radnika.

Nakon što je u oktobru 2019. osnovan nezavisni sindikat preduzeća i on izabran za predsjednika, Vučinović je od menadžmenta “Pomorskog saobraćaja” dobio premještaj na lošije radno mjesto.

”Dobio sam aneks ugovora o radu prema kojem sam raspoređen na drugo radno mjesto koje nijesam smio da odbijem”, rekao je tada Vučinović na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je na starom radnom mjestu prodavao karte za trajekt, dok je premješten na mjesto službenika za evidenciju strukture prometa na terenu i da je zadužen da broji vozila koja ne idu preko trajekta. Dodao je da su mu nakon premještaja na novo radno mjesto izrečene dvije disciplinske mjere, nakon čega mu je početkom decembra 2019. uručen otkaz.

Komentarišući presudu, na koju je čekao skoro tri godine, Vučinović je kazao su njome dokazali da je “Pomorski saobraćaj” na najgori mogući način pokušao da uguši osnivanje sindikata i da je nezakonito sindikalcima podijelio otkaze, kršeći prava koja su zagarantovana Ustavom i potvrđena međunarodnim aktima”.

”Možda sam malo duže čekao na pravdu, ali najbitnije je da je na kraju došla i nadam se da će se svim ovakvim poslodavcima stati na kraj i da će prava radnika i onih koji ih zastupaju biti na višem nivou nego do sada”, istakao je Vučinović.

On je dodao da čekaju pozitivne presude i u slučajevima ostalih njegovih otpuštenih kolega i sve to uz veliku pomoć advokata Jovana Pejovića koji zastupa 15-ak bivših radnika “Pomorskog saobraćaja”.

Ban nije želio da za “Vijesti” komentariše drugi put donesenu presudu u korist Vučinovića.

Bonus video: