Potvrđena optužnica protiv Vesne Medenice

Vijestima je potvrđeno da je Viši sud tokom rasprave utvrdio zakonitost i opravdanost optužnice podignute protiv Medenice i organizovane kriminalne grupe, koju je formirao njen sin Miloš Medenica

45885 pregleda 43 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

"Vijestima" je potvrđeno da je Viši sud tokom rasprave utvrdio zakonitost i opravdanost optužnice podignute protiv Medenice i organizovane kriminalne grupe, koju je formirao njen sin Miloš Medenica.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

SDT je Odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

Medenica je uhapšena 17. aprila prošle godine nakon objave transkripta Europola, presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije Skaj, njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

U njima Miloš tvrdi da je njegova majka upoznata sa njihovim nelegalnim poslovima i da od nje mogu da očekuju zaštitu.

Za šta se tereti Miloš Medenica?

Miloš Medenica se, između stalog, tereti da je 2019. godine, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica i još devet osoba, u cilju krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast.

On je, kako se navodi, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

Prema optužnici Medenica zloupotrijebila položaj

U optužnici Vesna Medenica se tereti da se od 2019. do 2021. godine obavezala da će korišćenjem položaja posredovati da se određeni predmeti pred Višim sudom i Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava "Fab Live" i "Cijevna Commerce", bez obzira na činjenično stanje.

U tome joj je, kako piše, pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Osim toga, posredovala je kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore i sudije Osnovnog suda u Herceg Novom da postupe suprotno zakonu donesu odluku u predmetu korist privrednog društva "Carine".

Bonus video: