Upravni sud odbio tužbu Katnića

Katniću je u februaru prošle godine utvrđen prestanak funkcije zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju

27948 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Upravni sud odbio je kao neosnovanu tužbu bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića koju je podnio protiv odluke Tužilačkog savjeta, kojom mu je utvrđen prestanak te funkcije GST-a i specijalnog tužioca.

Katniću je u februaru prošle godine utvrđen prestanak funkcije zbog ostvarivanja prava na starosnu penziju.

Iz Upravnog suda su pojasnili da je odredbom člana 135 stav 5 Ustava Crne Gore propisano da rukovodiocu državnog tužilaštva i državnom tužiocu prestaje funkcija i razrješava se vršenja funkcije u slučajevima i po postupku propisanom zakonom.

"Odredbom člana 103 stav 1 tačka 3 Zakona o državnom tužilaštvu propisano je da državnom tužiocu prestaje funkcija kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, dok je odredbom člana 104 stav 1 tačka 2 propisano da rukovodiocu državnog tužilaštva prestaje funkcija rukovodioca kad mu prestane tužilačka funkcija", navodi se u saopštenju.

Katniću je odlukom Tužilačkog savjeta utvrđen prestanak funkcije glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca u skladu sa odredbom člana 17 stav 2 Zakona o PIO, kojom je propisano da stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

"Upravni sud Crne Gore je utvrdio da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za primjenu odredbe člana 17 stav 2 Zakona o PIO, jer je tužilac u periodu od 01.01.1993. godine do 11.03.2005. godine vršio profesionalnu vojnu službu u Vojsci, i u istom ostvario staž osiguranja sa uvećanim trajanjem od 15 godina i sedam mjeseci, pa je sa nesporno ostvarenim stažom osiguranja, ostvario ukupno 41 godinu i četiri mjeseca staža osiguranja", piše u saopštenju.

Iz Upravnog suda su naglasili da je odluka Tužilačkog savjeta zasnovana na aktima Fonda Pio koji imaju značaj javne isprave, jer se, kako kažu, radi o ispravama izdatim na osnovu podataka iz službene evidencija tog organa.

"Kao jedinog ovlašćenog za vođenje matične evidencije o osiguranicima, obveznicima plaćanja doprinosa i korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, pa se pravna valjanost takvih isprava ne može osporavati u postupku konstatovanja prestanka funkcije specijalnog tužioca pred Tužilačkim savjetom", saopštili su iz suda.

Upravni sud je ocijenio da nije postojala obaveza Tužilačkog savjeta da prekine postupak do okončanja upravnih postupaka koje tužilac vodi radi utvrđivanja činjenica o staža osiguranja i uplati doprinosa za period ostvarenog staža sa uvećanim trajanjem, "jer isti nemaju značaj prethodnog pitanja za rješavanje ove upravne stvari".

Bonus video: