Osumnjičeni za šumsku krađu u Petnjici uhapšen u Srbiji

"Otuđena posječena drvna masa je uspješno pronađena u mjestu Boroštica, opština Sjenica", naveli su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima

7200 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija u Srbiji uhapsila je K.M. (1975) koji se sumnjiči za šumsku krađu u Petnjici.

"Zajedničkom akcijom pripadnika granične policije Crne Gore i Republike Srbije uspješno je otkriven počinilac krivičnog djela šumske krađe u Područnoj jedinici Petnjica, u GJ 'Mrtvica-Tivran' u odjeljenju 59a, u kojem su zaposleni Uprave za gazdovanje šumama i lovištima utvrdili bespravnu sječu. Izlaskom na teren, dana 02. februara 2023. godine, konstatovano je 44 bespravno posječena stabla jele ukupne količine 56,48 m³ bruto drvne mase, od čega je 37 stabala jele bruto drvne mase 47,4 m³ u državnom vlasništvu, dok je preostalih sedam stabala jele ukupne bruto drvne mase 9,08 m³ u privatnoj svojini. Sva posječena drvna masa bila je otuđena, odnosno odvezena sa lica mjesta, dok su vidni tragovi traktorskih guma vodili prema državi Srbiji, prema opštini Tutin, mjestu Suvi Do", saopštila je Uprava za gazdovanje šumama i lovištima.

Navode da su službenici te Uprave o utvrđenom stanju na terenu odmah obavjestili Tužilaštvo u Beranama, policiju u Petnjici, Graničnu policiju –Berane, kao i šumsku upravu u Tutinu, od kojih je zatražena "hitna asistencija i uzajamna komunikacija, a sve u cilju pronalaženja počinioca krivičnog djela i zaustavljanja i ponavljanja ovakvih bespravnih radnji".

"Promptnom zajedničkom akcijom službenika granične policije Crne Gore i Srbije otuđena posječena drvna masa je uspješno pronađena u mjestu Boroštica, opština Sjenica, dok je lice K.M. (1975), za koje se sumnja da je izvršilo ovo djelo, privedeno od strane policije Republike Srbije i predato tužilaštvu radi davanja izjave i daljeg procesuiranja", navodi se u saopštenju.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima će, kako su istakli, u narednom periodu intenzivirati kontrole na terenu, u cilju sprječavanja bespravnih aktivnosti u šumama.

"Ovaj slučaj treba da bude primjer kako se zahvaljujući dobroj i efikasnoj saradnji nadležnih organa mogu otkriti, sankcionisati i procesuirati lica koja izvršavaju bespravne radnje u šumama, zbog čega očekujemo da će i u narednom periodu ova saradnja biti pojačana i na državnom nivou, čime ćemo stati na kraj bespravnim aktivnostima u šumama i zaštiti ih na način na koji to zaslužuju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: