Radović će suditi bivšoj šefici Medenici

Potvrđena optužnica protiv nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda i članova kriminalne grupe koju je navodno osnovao njen sin

22001 pregleda 10 komentar(a)
Vesna Medenica ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Vesna Medenica ispred Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, njen sin Miloš i još 15 okrivljenih, uskoro će sjesti na optuženičku klupu u sudnici podgoričkog Višeg suda, nakon što je juče potvrđena optužnica protiv te grupe koju terete za brojna krivična djela.

Povezani članci

15. Februar 2023.

Potvrđena optužnica protiv Vesne Medenice

Optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) potvrdilo je vanraspravno vijeće Višeg suda kojim je predsjedavao sudija Goran Šćepanović, potvrdila je “Vijestima” portparolka Marija Raković.

Objasnila je da je kroz elektronski sistem dodjele, taj sudski predmet pripao u rad specijalnom vijeću kojim će predsjedavati sudija Zoran Radović.

SDT je podiglo optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića, Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company” iz Nikšića.

Terete se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Milošu Medenici, između ostalog, stavlja se na teret da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali Vesna Medenica i drugi, sa ciljem vršenja krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći:

”Te da je u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbjegavajući mjere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete na carinsko područje Crne Gore, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima”.

Vesna Medenica okrivljena je da se u periodu od 2019. do 2021. godine obavezala da će korišćenjem svog službenog položaja predsjednice Vrhovnog suda i pretpostavljenog uticaja kao bivše predsjednice tog suda, posredovati da se određeni parnični predmeti koji su se vodili pred Višim sudom u Podgorci i Vrhovnim sudom Crne Gore završe u korist privrednih društava “Fab Live” i “Cijevna Commerce” bez obzira na činjenično stanje, u čemu joj je pomagao sin i pojedini pripadnici kriminalne organizacije.

Na protivzakoniti uticaj, kako piše, naveli su je okrivljeni Popovići i Petrović, a za posredovanje je uzela mito.

Dodaje se da je Vesna Medenica, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, podstrekavala okrivljenu Milicu Vlahović Milosavljević, sudiju Privrednog suda, da zloupotrijebi službeni položaj i u parnici, i suprotno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, donese privremenu mjeru u korist Rada Arsića, kuma okrivljene Vesne Medenice, i njegovog privrednog društva, čime su teže povrijeđena prava druge parnične stranke.

Toj okrivljenoj takođe se stavlja na teret i da je u 2019. godini, kao predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, koristeći službeni položaj, a u 2022. godini, kao bivša predsjednica tog suda, koristeći društveni položaj i pretpostavljeni uticaj, posredovala kod sudija Vrhovnog suda, odnosno sudije Osnovnog suda u Herceg Novom, da izvrše službene radnje suprotno Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, odnosno Zakonu o parničnom postupku, i donesu odluku u predmetu u korist privrednog društva “Carine”.

Mito od 181.000 eura

SDT, piše u optužnici, vjeruje da su Miloš Medenica i njegova majka Vesna, prihvatili mito, nakon što je odlučila da koristeći položaj u sudstvu izdejstvuje presudu u korist kompanije “Fab lajv”, koju je tužila firma “Gugi komerc”.

Objašnjava se da su vlasnici “Fab lajva”, okrivljeni Marko Popović i Bojan Popović, kako sumnja SDT, prihvatili da plate 181.000 eura, u protivrijednosti u nekretninama, kako bi bilo presuđeno u njihovu korist, a na štetu “Gugi komerca”, koji je takvom odlukom Vrhovnog suda oštećen za 2,3 miliona eura.

Bonus video: