Nacionalni parkovi: Krivolovci ugrozili život naših rendžera, neće nas zaplašiti

Nesreća je izbjegnuta, a slučaj je prijavljen policji

35805 pregleda 28 komentar(a)
Detalj sa Skadarskog jezera, Foto: Printscreen YouTube
Detalj sa Skadarskog jezera, Foto: Printscreen YouTube

Krivolovci su juče ugrozili bezbjednost i život nadzornika Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero, što je samo jedan u nizu pokušaja sprečavanja rendžera da se izbore sa nezakonitostima u rejonu tog NP.

To je "Vijestima" saopšteno je iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG).

Na jednom od snimaka dostavljenim Vijestima vidi se da krivolovci, iz znatno bržeg plovila mašu rendžerima, a na drugom i da prestupnici koje su nadzornici pokušavali da uhvate, okreću plovilo u pravcu njihovog.

Nesreća je izbjegnuta, a slučaj je prijavljen policji.

"Služba zaštite je sprovodila redovne aktivnosti sa ciljem suzbijanja krivolova u akvatorijumu NP 'Skadarsko jezero'. Detaljnim pregledom terena i zajedničkim djelovanjem sa službom kontrole i monitoringa uočeno je više lica koja su imala za cilj nelegalno izlovljavanje ribe putem 'električnog pretvarača' . U zadnjem slučaju u rejonu Kamenika, pored ometanja izvršavanja službene radnje, lica su u jednom momentu ugrozila bezbjednost nadzornika", kazali su iz JPNPCG.

Dodaju da su sa svim što se juče dešavalo upoznati nadležni, od kojih, kako su rekli iz JPNPCG, očekuju punu podršku, a krivolovcima su poručili da ih neće zastrašiti.

"Mi smo spremni da suzbijemo sve nezakonitosti, sačuvamo jezero i riblji fond, a ovo što su uradili sinoć samo je još jedan neuspjeli pokušaj zastrašivanja, na koji će država, vjerujem, adekvatno odgovoriti", rekli su iz JPNPCG.

Bonus video: