Suđenje optuženima za pripremanje ubistva Šakovića: Iskazi četiri svjedoka izuzeti kao pravno nevaljani

Sudija Šćepanović je nakon odluke suda pojasnio da se na iskazima svjedoka Đoka Drljevića, Stefana Ilića, Harisa Ćorovića i Nikole Pavlovića ne može zasnivati presuda. Glavni pretres je odložen, a na sljedećem je planirano saslušanje svjedoka Pavlovića pred sudom

6979 pregleda 1 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Luka Zeković

Sudski proces optuženima za pripremanje ubistva pokojnog Milića Minje Šakovića, juče je nastavljeno.

Branioci okrivljenih su predložili, a specijalno vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavao sudija Goran Šćepanović, juče je kao pravno nevaljane dokaze, izuzeo iskaze četiri svjedoka koji su u istrazi saslušani bez prisustva advokata.

Prema navodima optužnice Jovan Trkulja, Nikola Mirić, Jovan Miranović, Zoran Lekić, Aleksandar Veljović, Saša Stanišić i Boban Milić se terete da su kao pripadnici kriminalne organizacije početkom 2021. godine planirali likvidaciju Šakovića.

Sudija Šćepanović je nakon odluke suda pojasnio je da se na iskazima svjedoka Đoka Drljevića, Stefana Ilića, Harisa Ćorovića i Nikole Pavlovića ne može zasnivati presuda. Glavni pretres je odložen, a na sljedećem je planirano saslušanje svjedoka Pavlovića pred sudom.

Sudija Šćepanović je pojasnio da se Pavlović ne može saslušati prije pravosnažnosti rješenja o izuzimanju njegovog iskaza koji je dao u istrazi.

Tužiteljka Jelena Protić upućena na rad u specijalno državno tužilaštvo predala je sudu izvještaj o daktiloskopskom vještačenju koje je specijalno tužilaštvo naložilo 17. marta 2021. godine. Ona je pojasnila da su vještačeni tragovi papilarnih linija pronađenih u kombiju, garaži i kući gdje su boravili optuženi.

Specijalno tužilaštvo je u prvom navratu Trkulju, Mirića, Miranovića i Lekića optužilo za pokušaj ubistva Šakovića, ali je Viši sud odbacio ovu kvalifikaciju nakon kontrole dokaza. Prema navodima optužnice kriminalna grupa koja je planirala likvidaciju Šakovića kupila je stan naspram njegove zgrade, iz kojeg su namjeravali da ga ubiju. Okrivljeni su uhapšeni u momentu kada je trebalo da uđu u kombi kojim bi došli do stana odakle je planirano da ubiju Šakovića iz snajperske puške koju je trebalo da im donese druga osoba.

Analizom dokaza i optužnice, vanraspravno vijeće Višeg suda je našlo da su optuženi pripremali, ali ne i pokušali ubistvo Šakovića.

“Da bi se radnje optuženih kvalifikovale kao pokušaj ubistva predstojao im je ulazak u kombi vozilo, dolazak na lice mjesta, ulazak u stambeni objekat i zauzimanje pozicije, preuzimanje oružja, uočavanje oštećenog kada se pojavi u vidokrugu i ako se pojavi u vidokrugu, te neposredno opaljenje. Pri takvom stanju stvari, sud zaključuje da postoje dokazi o izvršenju pripremnih radnji, ali ne i dokazi o započinjanju izvršenja krivičnog djela, odnosno pokušaju”, navedeno je u odluci Višeg suda.

Minja Šaković je ubijen 17. juna 2022. godine u Starom gradu u Budvi. Šaković je 8. septembra 2017. godine preživio napad nakon što ga je nepoznata osoba, iz automatske puške, sa pet metaka ranila u grudi u kafeu "Auto Zete" u centru Podgorice. U tom napadu, stradao je Podgoričanin Ivan Nedović, koji se, ni kriv ni dužan našao za stolom sa Šakovićem u vrijeme kada je maskirani ubica zapucao iz automata.

Bonus video: