Događaji tokom ustoličenja Joanikija: Izjave policajaca unutrašnjoj kontroli se neće koristiti u postupku

Sudija Branko Lončar pojasnio je da su pravosnažnim rješenjem Osnovnog suda u Cetinju izuzeti dokazi protiv policijskih službenika zbog događaja na Cetinju iz septembra mjeseca 2021.godine.

7132 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa Cetinja tokom ustoličenja Joanikija, Foto: Luka Zeković
Detalj sa Cetinja tokom ustoličenja Joanikija, Foto: Luka Zeković

Izjave policajaca date inspektorima Odsjeka za unutrašnju kontrolu neće se koristiti u postupku koji se protiv njih vodi zbog događaja na Cetinju 4. i 5. septembra, odlučio je Osnovni sud na Cetinju.

To je saopštio sudija Branko Lončar, pojasnivši da su pravosnažnim rješenjem Osnovnog suda u Cetinju izuzeti dokazi protiv policijskih službenika zbog događaja na Cetinju iz septembra mjeseca 2021.godine.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru. Tog dana su na Cetinju zabilježeni brojni incidenti i sukobi građana i policije, a 4. septembra građani su protestovali protiv ustoličenja Joanikija.

"Rješenjem sudije Borka Lončara izuzeti su izvještaji MUP-a o unutrašnjoj kontroli policije kao i službene zabilješke policije, u bitnom zbog toga što sadrže izjave policijskih službenika u postupku unutrašnje kontrole, kao i zapažanja policijskih službenika o video snimcima, što se ne može koristiti u krivičnom postupku pred sudom, budući da policija nema pravo da saslušava građane u svojstvu svjedoka, a video snimak je dokaz čiju sadržinu će isključivo sud cijeniti. Žalba na rješenje o izuzimanju je odbijena od strane Višeg suda u Podgorici. Prethodno je optužnica vraćena na dopunu istrage", navodi se u saopštenju.

Bonus video: