CHO: Ako Adžić ne osjeća potrebu ostavke, političke strukture da traže njegovu smjenu

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava oglasio se povodom napada pripadnika MUP-a Crne Gore na albanskog državljanina na graničnom prelazu Sukobin - Murićani

13221 pregleda 36 komentar(a)
Napad na albanskog državljanina, Foto: Printscreen/Facebook/Podgorički vremeplov
Napad na albanskog državljanina, Foto: Printscreen/Facebook/Podgorički vremeplov

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO), povodom napada pripadnika MUP-a Crne Gore (Granična policija) na albanskog državljanina na graničnom prelazu Sukobin - Murićani, pozvalo je opozicione stranke i sve odgovorne političke strukture i pojedince da traže smjenu ministra Filipa Adžića, ukoliko kako navode, taj ministar ne osjeća potrebu i neophodnost ostavke.

"Ovo je samo kap koja je prelila čašu u nacionalističkim i šovinističkim divljanjima, napadima i torturama koje se vrše prema nedužnim crnogorskim i inostranim građanima. Odgovornost ministra Filipa Adžića je neizbježna", dodaje CHO u saopštenju i navodi da izražava iskreno žaljenje i najoštrije osuđuje torturu.

Posebno je šokantno, kažu iz CHO, da je crnogorski policajac udario po licu albanskog državljanina, koji je sjedio na svom sjedištu, vezan pojasem - bez ikakvog povoda i razloga - što se jasno vidi na video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

"CHO smatra da je apsolutno neprihvatljiva i sramna činjenica da rukovodstvo MUP još nije utvrdilo odgovornost tog i ostalih prisutnih policajaca, kao i njihovih pretpostavljenih - iako se tortura dogodila, po svim izvještajima, prije više od mjesec", navode u saopštenju.

CHO dodaje i da očekuje i traži od rukovodstva MUP i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da pokrenu postupak o utvrđivanju krivične odgovornosti svih koji su učestvovali u ovom gnusnom činu, kao i odgovornost njihovih pretpostavljenih.

"To je posebno značajno i zbog toga da se takvi izdvoje i uklone iz redova onih pripadnika Granične policije koji odgovorno i časno obavljaju svoje dužnosti", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: