Adžić: Albanski državljani se izvinili crnogorskim policajcima, nisu imali primjedbe na njihovo postupanje

U obavještenju i objašnjenu nema riječi o fizičkom kontaktu i ponašanju policajca i albanskog državljanina

51993 pregleda 85 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Albanski državljani Milo Pertaq i Milo Akil izvinili su se crnogorskim policijskim službenicima Granične policije Crne Gore izražavajući žaljenje, pri čemu nijesu imali primjedbe na njihovo postupanje.

To stoji u objašnjenju i odgovoru koji je Forci dostavio ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić 23. januara, a povodom incidenta koji se dogodio 15. januara na Graničnom prelazu Sukobin – Murićani, kada je, kako se vidi na video snimku, policajac fizički napao državljanina Albanije.

Adžić je u dopisu rekao da se o događaju preduzimaju aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i svih okolnosti vezanih za postupanje policajaca, a na osnovu kojih bi se eventualno preduzele neke mjere i radnje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore.

U obavještenju i objašnjenu nema riječi o fizičkom kontaktu i ponašanju policajca i albanskog državljanina.

U objašnjenju se navodi da su komandir i pomoćnik komandira Stanice Granične policije I – Ulcinj Željko Džarić i Predrag Bušković čekajući u redu na začelju kolone vozila uočili dva vozila koja se nalaze u suprotnoj saobraćajnoj traci onemogućavajući prolazak vozila iz pravca Sukobin – Murićani tj. vozila koja iz Albanije prelaze u Crnu Goru.

Oni su potom obišli kolonu u cilju utvrđivanja okolnosti blokade saobraćajnice, i došli iza vozila albanskih registarskih oznaka i utvrdili da !ne postoje opravdani razlozi da se prestrojavaju iz desne u suprotnu, lijevu saobraćajnu traku i da su se vjerovatno isključili iz kolone u cilju obilaženja iste i bržeg dolaska do samog graničnog prelaza“.

Zbog toga je komandir Džarić izašao iz vozila i nakon legitimisanja stupio u komunikaciju sa vozačima istih.

On je, piše u objašnjenju, saopštio da vozila vrate u kolonu, odnosno u desnu saobraćajnu traku, što je vozač njima bližeg vozila učinio dok, tvrde, vozač drugog nije postupio po zahtjevu već je izašao iz vozila i sjeo na mjesto suvozača, dok je na mjesto vozača sjela osoba koja se u tom trenutku nalazila nedaleko izvan vozila.

Džarić je ponovio zahtjev, na šta vozač nije reagovao. Njemu su potom, tvrde, na uvid tražena dokumentra, što je odbio da izvrši, saopštavajući „da će dokumenta dati na uvid isključivo policijskim službenicima Republike Albanije“.

Džarić i Bušković su o tome obavijestili policijske službenike na graničnom prelazu, „kako bi preduzeli službene mjere i radnje, a koji su dolaskom na lice mjesta u više navrata bezuspješno pokušali da od vozača predmetnog vozila dobiju na uvid lična dokumenta“.

Adžić navodi da je u tom periodu na GP bilo frekventno, da su ostali vozački negodovali te da je moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

„Shodno tome je donesena odluka da se utvrđivanje identiteta vozača i suvozača nastavi u službenim prostorijama, oni su izvedeni iz vozila i sprovedeni do službenih prostorija prostorija. Izvinili se policijskim službenicima, izražavajući žaljenje zbog prethodnog događaja, pri čemu nijesu imali primjedbe na postupanje policijskih službenika granične policije Crne Gore“, piše u odgovoru Forci.

Pertaq je tom prilikom rekao da je profesor koji živi u Tirani, a da često posjećuje Crnu Goru.

„Uvažavajući činjenicu da se radilo o uglednom građaninu Albanije, po procjeni policijskih službenika osim pružanja pasivnog otpora nije bilo drugih radnji kojima bi se omalovažavali policijski službenici, a nakon što mu je ukazano na počinjene prekršaje...“.

On je nakon toga sa svojim saputnicima napustio Crnu Goru.

Istog dana je na portalu Joq Albania objavljeno je nekoliko tekstova sa video sadržajem i fotografijama gdje se tvrdi da albansku porodicu maltretira crnogorska policija.

U jednom od tekstova objavljene su i fotografije policijskog službenika GP Crne Gore, koga portal identifikuje kao graničnog poiicajca Nikolu Boljevića koji је, kako tvrde, „uvijek imao sukobe sa Albancima te da sezonskim radnicima iz Skadra uzima pо 10 eura i ро neki "Red Bull" samo da prođu granicu bez problema“.

Adžić je tada naveo da se nakon saznanja o događaju preduzimaju aktivnosti u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i svih okolnosti vezanih za postupanje policajaca, a na osnovu kojih bi se eventualno preduzele neke mjere i radnje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore.

„U skladu sa navedenim, vrši se prikupljanje spisa predmeta i obavljaju razgovori sa policijskim službenicima koji su učestvovali u predmetnom događaju. Izvršen je neposred uvid i od nadležne službe MUP-a će biti zatraženo izuzimanje materijala iz sistema za video nadzor , a posredstvom međunarodne policijske saradnje biće prikupljena obavještenja od gore imenovanih državljana Albanije. U skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem za konkretni događaj biće preduzete dalje službene mjere i radnje uskladu sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore“, zaključuje Adžić.

Bonus video: