Savjet za građansku kontrolu rada policije provjeriće postupanje policijskih službenika prema državljaninu Albanije

"Na snimku je očigledno neprofesionalno postupanje što je Uprava policije samostalno trebala da prepozna, osudi i izvini se građaninu i javnosti, nezavisno u odnosu na pokrenute postupke"

4592 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije, po sopstvenoj inicijativi, provjeriće postupanje policijskih službenika Sektora granične policije.

Kako se navodi u saopštenju koje potpisuje predsjednik Savjeta Zoran Čelebić, advokat, zatraženo je i izjašnjenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

"Od direktora Uprave policije Zorana Brđanina je zatraženo da se izjasni i o tome koje su tačno mjere i radnje preduzete u odnosu na ovaj incident za koji je, inače, Uprava policija saznala 15. januara, da li je povodom istog konsultovan nadležni državni tužilac i da li su policijski službenici koji se dovode u vezu sa očigledno neprofesionalnim postupanjem, do daljnjeg, udaljeni iz službe", navodi se u saopštenju Čelebića.

Dodaje da je na snimku očigledno neprofesionalno postupanje, te da je Uprava policije "samostalno trebala da prepozna, osudi i izvini se građaninu i javnosti, nezavisno u odnosu na pokrenute postupke".

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi da na graničnom prelazu Sukobin - Murićani službenici Granične policije Crne Gore grubo maltretiraju albanskog državljanina.

Starješine Regionalnog centra granične policije "Jug" uzeli su izjave od službenika tog graničnog prelaza, a nakon okončanja službenih radnji, znaće se kakve će sankcije biti preduzete protiv policajaca.

Uprava policije (UP) sinoć je ovim povodom zvanično saopštila da je u toku postupak utvđivanja odgovornosti službenika Uprave policije, kao i postupak pred Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije – Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslava (MUP) saopštio je da je ovim povodom, na sjednici 20. februara zauzeo stav da se o tom predmetu izjasni (da mišljenje) nakon okončanja postupka pred unutrašnjom kontrolom.

Više partija i zvaničnika je osudilo događaj.

Bonus video: