Odbrana: Tičić nije radio u Opštini Budva u vrijeme raspodjele poslovno stambenog prostora u tržnom centru "TQ plaza"

“Aleksandar Tičić je u Opštini Budva radio do 1. avgusta 2010., a sporni aneks je potpisan 11. 11. 2010. godine. Tičić nije učestvovao u odlučivanju i potpisivanju ni glavnog ugovora ni aneksa 1,2 i 3", istakao je advokat Đukanović

7230 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U Višem sudu u Podgorici danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravadnosti i zakonitosti podignute optužnice protiv fizičkih i pravnih lica "Trejdjunik", "Megapromet" i "Prijevor".

Optužnicom su obuhvaćeni Aleksandar Tičić, Milenko Medigović, Novak Klisić, Mirjana Marović, Stevica Dragović, Miodrag Mirović, Marko Radunović, Milka Lazarević, Ljubiša Baćević, Milojka Kovačević i Dragica Popović. Vanraspravnim krivičnim vijećem predsjedava sudija Vesna Kovačević.

Branilac okrivljenog Tičića, advokat Goran Rodić je kazao da je optužnica opširna, nerazumljiva i konfuzna.

"Ova optužnica je bez dokaza koji mogu da utvrde konstitivni dio opisa krivičnog djela. Djelo koje ne sadrži sve zakonom propisane elemente nije krivično djelo”, naveo je advokat Rodić.

Dodao je da je tužilac retroaktivno koristi odredbe Zakona o krivičnom postupku čija je primjena počela 2010. godine na radnje koje su se desile prije.

"Nije opravdanje što su ove nezakonitosti urađene na, sada već pravosnažnim presudama protiv Lazara Rađenovića, Svetozara Marovića, Dragana Marovića, Miloša Marovića. Kako se radi o presudama donijetim po osnovu sporazumnog priznanja krivice one nisu prolazile kontrolu Apelacionog suda koji je zbog iste ovakve nezakonitosti ukidao presude donošene u redovnom postupku. One su ukidane zbog nerazumljivog obrazloženja koje je prepis nerazumljive optužnice”, istakao je advokat Rodić.

On je naveo da se tužilac i u optužnici protiv okrivljene Olivere Ilinčić i ostalih okrivljnih, koju Apelacioni sud nije prihvatio, pozivao na 10 presuda donijetih po osnovu sporazuma o priznanju krivice jer nije imao drugih dokaza. Advokat Rodić je naveo da tužilac u ovoj optužnici izbjegava da se pozove na sporne presude i istakao da se u dosadašnjoj karijeri nije susreo sa dokazom koji glasi "sama hronologija događaja" iz koje proizilazi da "iz iskaza Rajka Kuljače i Mirka Latinovića se utvrđuje da je Svetozar Marović organizator kriminalne grupe čiji su članovi postali Aleksandar Tičić i ostali optuženi, kao i lica protiv kojih se vodio krivični postupak a koji je obustavljen”.

"Tužilaštvo ni u jednom predmetu nije saslušavalo osuđena lica iz onih 10 presuda već te presude tretira kao dokaz što je prema stavu Vrhovnog suda iz 2017. godine nemoguće”, smatra advokat Rodić.

On je naveo da je svjedok saradnik, pokojni Rajko Kuljača u slučaju "Trejdjunik" vezano za potpisivanje aneksa 3 gdje se Tičić terete za zloupotrebu položaja pokušao vršiti disperziju svoje odgovornosti na veći broj lica.

Dodao je da specijalno tužilaštvo u poslednjih šest godina nije preduzelo ni jednu istražnu radnju u odnosu na Tičića i ostale okrivljene, ali da ih je tokom ovih godina nekoliko puta pozivalo da zaključe sporazumno priznanje krivice kako bi se na taj način "prebilo" vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Advokat Dragoljub Đukanović ukazao je sudu da Aleksandar Tičić nije radio u budvanskoj opštini u vrijeme potpisivanja aneksa 3 vezano za raspodjelu poslovno stambenog prostora u tržnom centru “TQ plaza” kojim je prema stavu tužilaštva nanijeta šteta državnom budžetu.

“Aleksandar Tičić je u Opštini Budva radio do 1. avgusta 2010., a sporni aneks je potpisan 11. 11. 2010. godine. Tičić nije učestvovao u odlučivanju i potpisivanju ni glavnog ugovora ni aneksa 1,2 i 3", istakao je advokat Đukanović.

Bonus video: