Pomoćnicima direktora policije novi v. d. mandat

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin predložio da pomoćnici Dejan Knežević, Miloš Rakonjac, Dragan Klikovac i Dragan Gorović i u narednih šest mjeseci budu na rukovodećim mjestima. MUP radi na izradi kadrovskog plana, a očekuje se i formiranje komisije koja bi trebalo da testira kandidate prijavljene na oko 70 pozicija u sistemu Uprave policije

45298 pregleda 20 komentar(a)
I u narednom periodu sa istom ekipom?: Brđanin, Foto: Boris Pejović
I u narednom periodu sa istom ekipom?: Brđanin, Foto: Boris Pejović

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin predložio je da njegovi dosadašnji pomoćnici Dejan Knežević, Miloš Rakonjac, Dragan Gorović i Dragan Klikovac i u narednih šest mjeseci pokrivaju te rukovodeće pozicije, jer bez kadrovskog plana nije u mogućnosti da raspiše konkurs za starješine u policijskom sistemu.

Brđanin je dopisom obavijestio ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da četvorici od pet pomoćnika, 23. februara ističe v. d. mandat, pa, kako nema kadrovskog plana, predlaže da oni i u narednom polugodišnjem periodu obavljaju te pozicije.

Ministar će, tvrde upućeni, vjerovatno prihvatiti njegov predlog, što će značiti da većina pomoćnika u Upravi policije već pune tri godine radi u v. d. mandatu.

Šestomjesečni v. d mandat pomoćnicima direktora policije nema zakonskog ograničenja, tako da se višestruko može ponavljati...

Od kako je Brđanin 1. marta 2020. godine preuzeo rukovođenje UP jedino je, 17. januara ove godine, zamijenjen pomoćnik Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Saša Mašković. Umjesto njega na predlog Vlade je imenovan Aleksandar Radović.

MUP je u odgovoru “Vijestima” naveo da je u toku izrada kadrovskog plana.

Taj dokument, međutim, prošle godine nije usvojen, uprkos brojnim radnim verzijama. Zbog toga se Adžićev resor, 24. novembra obratio Vladi za davanje saglasnosti za popunu radnih mjesta u MUP-u...

Tek nakon usvajanja tog dokumenta stiču se uslovi da MUP raspiše javni konkurs za pomoćnike, kako je to predviđeno članom 17 Zakona o unutrašnjim poslovima.

Za pomoćnika direktora policije može biti biran neko sa deset godina radnog iskustva, od kojih najmanje tri na rukovodećim radnim mjestima u policiji, MUP-u, Ministarstvu odbrane, ANB-u ili na sudijskoj i tužilačkoj funkciji.

Pomoćnike direktora UP postavlja ministar, na predlog direktora uz prethodnu saglasnost Vlade, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava lica iz kategorije - visoki rukovodni kadar.

Pomoćnik direktora Policije postavlja se na pet godina.

Javni oglas na čekanju

MUP je krajem januara raspisao javne oglase pred Upravom za ljudske resurse za prijem mlađih policijskih inspektora kako je to odobreno odlukom Vlade krajem prošle godine, kada je dozvoljeno zapošljavanje 157 osoba u sistemu Uprave policije.

Proces testiranja kandidata koji su se prijavili na oglas je na čekanju, jer MUP još nije delegirao predstavnike Uprave policije u Ispitnoj komisiji.

Upravi policije, zbog većeg odlaska službenika u penziju po povlašćenim uslovima, žuri se da što prije popune kadrovski manjak na brojnim pozicijama, gdje žele da vide najbolje kandidate koji su se prijavili na javni poziv MUP-a.

”Ministarstvo unutrašnjih poslova predložiće i delegiraće svog predstavnika u Ispitnoj komisiji koju obrazuje Uprava za ljudske resurse. Ministarstvo unutrašnjih poslova uvijek pa i sada vodi računa da u ispitnoj komisiji, kada su u pitanju oglašena radna mjesta za policijska zvanja, bude stručan/na i kompetentan/na član/ica, koji ima trajni raspored u policijskom zvanju. Predstavnik će biti blagovremeno određen i dostavljena informacija o predstavniku nadležnoj Upravi”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Na pitanje “Vijesti” da li je ministar unutrašnjih poslova odredio ili planira da u ispitnoj komisiji delegira šeficu kabineta Kristinu Đukanović, MUP je odgovorio:

”S obzirom da je predmet vašeg interesovanja i šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova, obavještavamo da se radi o službenici koja ima višegodišnje radno iskustvo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, trajno raspoređena u Upravi policije, a sa privremenim rasporedom na mjesto šefice kabineta. Bez obzira na to što još uvijek nije formirana komisija, te nijesu poznati članovi, ono što je izvjesno je da će ovo ministarstvo blagovremeno i u skladu sa propisima delegirati službenika koji će uzeti učešće u radu komisije”, piše u odgovoru.

Oni su pojasnili i da će voditi “računa o ekonomičnosti i cjelishodosti postupka i blagovremenom dostavljanju imena predstavnika”.

Osim javnih u toku je prijem novih službenika kroz interne oglase, a taj postupak je regulisan članom 132 Zakona o unutrašnjim poslovima.

”Popunjavaju se radna mjesta rukovodilaca unutrašnjih organizacionih jedinica, koji interni oglas se objavljuje na oglasnoj tabli i internet stranici Ministarstva, shodno Pravilniku o sprovođenju internog oglasa unutar policije. Provjeru vrši komisija koju obrazuje ministar, na predlog direktora Policije”, navodi MUP.

Nakon bezbjednosne provjere primaju akademce XII generacije

Dio akademaca Policijske akademije u Danilovgradu koji su okončali pripravnički staž u novembru tvrde da i pored toga što im je obećano brzo zaposlenje nijesu zasnovali radni odnos u Upravi policije.

Oni su naveli da su im starješine saopštile da će više stotina starijih kolega otići u penziju pa tako da mogu očekivati zaposlenje u UP.

Ta generacija je, kako su kazali, pozvana i završila je medicinske, odnosno sistematske preglede.

”Imajući u vidu da nijesti naveli o kojoj generaciji se radi, ono što možemo saopštiti je da generacija XII, koja je završila pripravnički staž zasniva radni odnos u Upravi policije, shodno članu 133 Zakona o unutrašnjim poslovima, bez javnog oglasa, nakon završenog pripravničkog staža. Tačno je da su završili potrebne zdravstvene preglede, ali da bi zasnovali radni odnos moraju da budu ispunjeni i drugi uslovi, shodno članu 125 stav 5 Zakona o unutrašnjim poslovima, a odnosi se na provjeru bezbjednosnih smetnji za vršenje policijskih poslova. Procedura je u toku”, navodi MUP.

Oni su pojasnili da ako se misli na XIII generaciju, koja nije završila pripravnički staž, da je procedura u toku te da pripravnik zasniva radni odnos shodno članu 89 Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

”Ne raspisuje se konkurs, već javni oglas preko Uprave za ljudske resurse”, piše u odgovoru MUP-a.

Bonus video: