Granični policajci uhapšeni, Unutrašnja još radi

Krivična istarga protiv službenika UP zbog maltretiranja državljanina Albanije na granici sa tom državom

23739 pregleda 36 komentar(a)
Nasilno izvođenje muškarca iz vozila, Foto: Printscreen
Nasilno izvođenje muškarca iz vozila, Foto: Printscreen

Policajci Nikola Boljević i Dragan Šćekić uhapšeni su po nalogu ulcinjskog tužioca, koji je nakon što je u medijima objavljen novi snimak meltretiranja sa prelaza Sukobin - Murićani, donio odluku da pokrene krivičnu istragu protiv službenika UP.

Ulcinjski tužilac je nakon saslušanja naložio policiji da uhapse kolege Boljevića i Šćekića za koje se tokom dosadašnjeg dijela istrage došlo do sumnji da su akteri incidenta, 15. januara na graničnom prelazu Sukobin - Murićani, kada su grubo maltretirani albanski državljani.

Na društvenim mrežama, 17. januara ove godine pojavio se snimak na kojima se vide neki detalji incidenta, ali je u ponedjeljak objelodanjen novi video-zapis na kojem se jasno vidi teško prekorčenje ovlašćenja policajaca ali i čuju nepremjereni i neetički povici i naređenja.

Osim tužilaštva, istragu u ovom predmetu pokrenulo je i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije - Ministarstva unutrašnjih poslova i taj postupak još je u toku.

MUP je “Vijestima” odgovorio da su inspektori tokom postupka unutrašnje kontrole uzeli službenu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem.

”Izuzet je video materijal snimljen sa instaliranog video nadzora na graničnom prelazu Sukobin - Murićani, a preko međunarodne policijske saradnje se čeka izjašnjenje o događaju od strane državljana Albanije. Ukoliko se u postupku unutrašnje kontrole utvrde činjenice i dokazi o nezakonitom postupanju policijskih službenika u vezi sa predmetnim slučajem, biće preduzete zakonske mjere u cilju pokretanja postupaka za utvrđivanje odgovornosti”, navodi MUP.

Nakon što se, dva dana nakon incidenta, na društvenim mrežama i medijima pojavio video zapis postupanja službenika Sektora granične policije -JUG, Etički odbor je još 17. januara inicirao postupak utvrđivanja kršenja Kodeksa policijske etike.

”Prva sjednica Etičkog odbora nakon ove inicijative održana je 23. januara i članovi su razmatrali predmet, odnosno analizirali tada dostupni video snimak. Radi uvida u sve okolnosti, Etički odbor je zatražio dopunu dokumentacije od strane Sektora granične policije. Spisi predmeta formirani u odnosu na postupanje policijskih službenika uredno su dostavljeni Etičkom odboru od strane SGP, a koje je Etički odbor razmatrao na sjednici održanoj 20. februara ove godine. Imajući u vidu da je i Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pokrenulo postupak u skladu sa svojim nadležnostima, Etički odbor je na sjednici 20. februara zauzeo stav da se o ovom predmetu izjasni (da mišljenje) nakon okončanja postupka pred unutrašnjom kontrolom. Ovo iz razloga što unutrašnja kontrola ima veći opseg nadležnosti, te može saslušati policijske službenike, uzeti izjave, prikupiti dodatne podatke, koje će Etički odbor cijeniti i u konačnom dati mišljenje”, navodi se u saopštenju iz MUP-a.

Oni su naglasili da Etički odbor nije imao uvid u snimak objavljen 21. februara, već jedino u video zapis objavljen 17. januara.

Na objavljenom snimku od 34 sekunde vidi se grubo maltretiranje čovjeka koji je sjedio u automobilu...

U jednom trenutku, vidi se na snimku, službenik granične policije Sektor - jug, kroz prozor šakom hvata čovjeka grubo po licu uz riječi: “Koliko možeš da pričaš, sad bih mu vilicu slomio”... Nakon toga se vidi nekoliko osoba u uniformi ali u civilu, a potom i jedan od policajaca kako na silu izvlači vozača iz automobila uz povike: “Ostavi telefon”...

Bonus video: